Prăjitura lui Andrei. Rețeta festivă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dacă ai un Andrei în viața ta, îi poți face o surpriză dulce: o prăjitură care îi poartă numele. Iată cum se prepară...

Ingrediente pentru blatul de alune de pădure:

120 g alune de pădure măcinate 
5 albușuri
50 g făină albă
120 g zahăr tos
1 praf sare
200 ml cafea pentru însiropat

Ingrediente pentru stratul de ciocolată:

250 g ciocolată cu 70% cacao
300 ml smântână din lapte pentru frișcă
100 g alune de pădure tocate grosier

Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:

400 g smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
300 g ciocolată albă de bună calitate
500 g mascarpone
10 g gelatină
50 ml apă rece

Ingrediente pentru jeleul de zmeură:

450 g zmeură
100 g zahăr tos
10 g gelatină
50 ml apă rece

Cum se prepară

Blatul cu alune de pădure:

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecăm alunele cu făina și le dăm deoparte. Punem albușurile cu un praf de sare într-un castron încăpător și le batem până lasă ușoare valuri la suprafață. Adăugăm zahărul și batem până obținem o bezea lucioasă și zahărul s-a topit.

Încorporăm amestecul de făină cu alunele  măcinate cu ajutorul unei spatule și cu mișcări ușoare de jos în sus. Turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem 15-16 minute sau până trece scobitorii. Lăsăm să se răcească pe un grătar. (24/24 cm)

Pentru a avea straturi uniforme pe toate părțile punem un inel pătrat cu marginea înaltă de minim 8 cm pentru că vor urma încă 3 straturi generoase. Dacă nu aveți un inel pătrat, puteți improviza, ajutați-vă de 2 margini ale unei tăvi, folie de aluminiu în 2-3 straturi, tocător mai mic, etc.

Cu ajutorul unei furculițe din loc în loc, înțepăm partea superioară a blatului și însiropăm cu cafeaua.

Stratul de ciocolată:

Înfierbântăm smântâna, adăugăm ciocolata și o lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm. Adăugăm alunele de pădure tocate în compoziția de ciocolată.

Turnăm compoziția de ciocolată ușor călduță (atât cât să curgă) peste blat și dăm din nou la rece pentru o jumătate de oră sau până se întărește. Mare atenție, înainte de a turna compoziția de ciocolată, blatul musai trebuie să fi absorbit toată cafeaua. 

Crema de ciocolată albă cu mascarpone:

Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru minim 10 minute. Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, lăsăm ajungă la temperatura camerei. Încălzim gelatina și o încorporăm în compoziția de ciocolată.

Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată albă și mixăm până obținem o cremă lejeră și ușor aerată. Nu mixati mai mult că riscați să se taie. Turnăm compoziția de ciocolata albă cu mascarpone peste cea de ciocolată neagră cu alune de pădure, nivelăm și dăm la rece.

Jeleul de zmeură:

Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru minim 10 minute. Într-o crăticioară punem zmeura cu zahărul la foc mic, atât cât să pâlpâie flacăra. Când s-a încălzit amestecăm ușor, ca toată compoziția să fie fierbinte și zahărul este topit, fierbem 3-4 minute la foc mic, timp în care nu mai amestecăm deloc. Adăugăm și gelatina care în prealabil a fost topită și ea. Amestecăm ușor ca să nu zdrobim bobițele de zmeură și dăm deoparte până ajunge la temperatura camerei.

Turnăm jeleu de zmeură peste compoziția de ciocolată albă cu mascarpone și dăm din nou la frigider pentru minimum 3 ore, după care putem tăia și servi.

Sursa: chefnicolaietomescu.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel