Prăjitură finlandeză cu mere. Rețeta de senzație pentru weekend

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Vine weekendul și ai vrea să le prepari celor dragi un desert delicios? Poți încerca rețeta de prăjitură cu mere din Finlanda.

Ingrediente aluat:

- 300 gr unt
- 200 gr zahăr
- 4 ouă
- 100 gr nucă măcinată
- 400 gr făină
- 1 linguriţă scorţişoară

Ingrediente umplutură:

- 1 5 kg mere (poate să fie chiar şi 2 kg)
- 4 ouă
- 200 ml lapte
- 8 linguri zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 esenţă vanilie
 
Cum se prepară

Pentru aluat, amestecăm într-un vas 300 gr unt, cu 200 gr zahăr, apoi adăugăm pe rând ouăle, apoi adăugăm 400 gr faină, 100 gr nucă măcinată (sau migdale măcinate) şi 1 linguriţă de scorţişoară. Amestecăm bine până se omogenizează compoziţia, potrivit reteteculinare.ro. Nu vă speriaţi, aluatul obţinut va fi mai moale. În tavă puneți o folie de aluminiu (sau hârtie de copt) şi întindeți aluatul în tavă cu mâna umezită în apă rece, în aşa fel încât pe margini aluatul să fie ridicat.

Merele le curăţăm, le îndepărtăm cotorul şi le feliem subţire. Feliile de mere le aşezăm peste aluat cât mai des. Cele 4 ouă le batem puţin cu furculiţa împreună cu 8 linguri de zahăr, adăugăm sticluţa cu esenţă de vanilie şi la sfârşit punem şi cei 200 ml de lapte.

Această compoziţie o turnăm peste merele aşezate pe aluat, presărăm deasupra cele 2 plicuri cu zahăr vanilat şi dăm tava la cuptorul preîncălzit pentru circa 40 min la foc mic. Prăjitura se scoate, se lasă să răcească şi numai atunci se taie.

Prăjitura "Vânt spaniol"

Ingrediente

Blat de cacao

6 ouă
6 linguri zahăr
4 linguri făină
3 linguri apă
3 linguri ulei
2 linguri cacao
un praf sare

Foaie de bezea

8 albușuri
400 grame zahăr
1 lingură oțet
un praf sare

Crema de unt

8 gălbenușuri
1 praf budincă de vanilie
8 linguri zahăr
2 linguri făină
500 mililitri lapte
250 grame unt

Mousse de ciocolată

300 grame smântână pentru frișcă
200 grame ciocolată

Ornat

150 grame smântână pentru frișcă
fulgi de ciocolată

Cum se prepară

Pentru a prepara blatul de cacao se separă albușurile de gălbenușuri. Se freacă gălbenușurile cu sarea, după care se adaugă uleiul în fir subțire, apoi apa. Se mixează albușurile până devin o bezea tare. Se adaugă zahărul treptat și se mixează până acesta se topește. Peste bezea se adaugă gălbenușurile, amestecând încet cu o spatulă.

În compoziția obținută se încorporează făina care a fost amestecată cu cacaoa, amestecând încet de sus în jos. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, verificând cu scobitoarea dacă este gata, apoi se scoate și se lasă să se răcească.

Foaia de bezea

Pentru a prepara foaia de bezea, se bat albușurile spumă, cu praful de sare, până se obține o bezea tare care nu curge din vas. Se adaugă treptat zahărul și lingura de oțet și se bare până se topește zahărul și bezeaua devine tare.

Se va coace în aceeași tavă în care a fost copt blatul de cacao. Tava se va tapeta cu hârtie de copt, peste care se va întinde bezeaua. Se va coace până va căpăta o culoare maronie deasupra. Când este gata se scoate din tavă cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească.

Crema de unt și mouse-ul de ciocolată

Pentru a prepara crema de unt, se freacă gălbenușurile cu zahărul. Peste ele se adaugă budinca de vanilie, făina și laptele. Se amestecă bine și se pune pe foc, amestecând continuu. Se fierbe până se îngroașă. apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se freacă spumă untul și se adaugă treptat în crema de budincă, amestecând până se omogenizează.

Pentru a prepara mousse-ul de ciocolată se va bate smântâna până începe să se întărească, iar dacă aceasta este deja îndulcită, nu se va mai adăuga zahăr. Se topește ciocolata în cuptorul cu microunde și se adaugă peste frișcă. Se bate până frișca devine tare și se omogenizează cu ciocolata.

Asamblare

Într-o tavă se va pune blatul de cacao, iar peste el se va întinde crema de unt. Peste ea se va răsturna foaia de bezea, cu tot cu hârtia de copt, apoi se dezlipește hârtia și se întinde mousse-ul de ciocolată. Restul de frișcă se va bate și se va pune deasupra. Se ornează cu fulgi de ciocolată presărați sau ciocolată răzuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel