Postul Paștelui: Cele patru alimente fenomen. Au proteine complete. Dr. Hâncu: Conțin toți aminoacizii

Anca Hâncu
Anca Hâncu

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an.

Dr. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit despre meniul ideal în post.

„În această perioadă, se exclud proteinele și grăsimile de origine animală. În mod natural, scade sațietatea și crește senzația de foame. Și atunci, tendința firească a multor persoane care țin post este să crească aportul de dulciuri, de diverse plăcinte, biscuiți, chec de post. S-ar putea, ca la finalul perioadei de post, să existe două-trei kilograme în plus”, a zis Anca Hâncu, doctor în medicină.

Variante sănătoase în post

„Sunt câteva alimente care conțin proteine de origine vegetală pe care este bine să le aveți la fiecare masă în diverse combinații. Vorbim de leguminoase - faimoasa fasole, linte, mazăre, năut, apoi semințe, cum ar fi de chia, cânepă, dovleac, susan. Vorbim și de oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele, alunele, alunele de pădure. Vorbim și de vegetale: sparanghel, spanac, ciuperci. Mai sunt și cerealele, și pseudocerealele, cum ar fi amarantul și hrișca. Chiar dacă toate aceste proteine de origine vegetală nu conțin toți aminoacizii esențiali, când le vom combina, vom avea, la finalul zilei, o alimentație corectă”, a mai spus specialistul la Antena 1 în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

Cele patru alimente care au proteine complete

„Cânepa, amarantul, hrișca și soia sunt cele care au proteinele complete. Conțin toți aminoacizii. E bine să fie incluse în alimentație. De exemplu: soia cu varianta cu tofu.”, a mai zis Anca Hâncu.

„O budincă făcută dintr-o băutură de migdale sau de cocos, amestecată cu fulgi de ovăz, de orz sau de hrișcă și cu câteva fructe: afine, zmeură. Mai punem câteva migdale și avem un mic dejun foarte gustos. Putem presăra puțină scorțișoară. La prânz putem servi o supă cremă de linte, apoi o mâncare de hrișcă cu ciuperci sau o supă cremă de ciuperci cu niște paste de linte, cu dovlecel. Seara putem servi o mămăliguță cu sos de roșii la care adăugăm niște tofu sau niște pâine prăjită de secară, cu zacuscă, și cu tofu. Ca gustare, între mese, ar putea fi un dovleac copt, un măr copt, o gutuie coaptă sau câteva migdale, sau o băutură tot de migdale”, a mai spus Anca Hâncu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel