Planetariul din Baia Mare, jumătate de secol de activitate

Florin Răvdan / 25 iun 2019 / 15:12 Salveaza PDF Comentarii

Planetariul şi Observatorul Astronomic din municipiul Baia Mare a contribuit, în cei 50 de ani de funcţionare, la educarea multor generaţii de copii, dar şi la îndrumarea pasionaţilor de astronomie, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Ovidiu Ignat. '

"Au fost ani interesanţi, ani în care elevii şcolilor şi liceelor din Baia Mare au trecut pragul Planetariului pentru a cunoaşte şi admira bolta cerească, dar şi pentru a se iniţia în astronomie. Expoziţiile tematice dedicate unor evenimente importante din astronomie, astronautică şi cosmonautică au încântat ochiul publicului de toate vârstele. Apoi, serile de observaţie astronomică, urmărirea eclipselor şi a altor fenomene astronomice au completat calendarul activităţilor noastre (...) Au fost 50 de ani plini în experienţe bogate, ani de cunoaştere, care au mers în pas cu cercetările ştiinţifice', a spus Ovidiu Ignat.

Construite în anul 1969, aproape de marginea municipiului Baia Mare, Planetariul şi Observatorul Astronomic au fost însoţite în timp de alte construcţii şi clădiri care n-au afectat posibilitatea efectuării de observaţii astronomice, însă lumina artificială crescând în intensitate a diminuat observaţiile de înaltă fidelitate, iar activitatea s-a concentrat etapizat pe latura educativă, fapt care s-a concretizat cu mult succes, îndeosebi în rândul elevilor şi a tinerilor.

Recent, primăria municipiului Baia Mare a finanţat construcţia unui alt observator astronomic care a fost amplasat la ultimul etaj al Liceului ' Vasile Lucaciu', unitate de învăţământ care, de-a lungul anilor, a pregătit numeroşi elevi care au făcut carieră în domeniul astronomiei şi a astrofizicii în ţară şi străinătate. Planetariul din municipiul Baia Mare deţine o cupolă cu diametrul de opt metri, un proiector stelar de fabricaţie germană care de-a lungul anilor a fost îmbunătăţit şi adaptat cu alte domuri de proiecţie mai mici.

La evenimentele organizate pentru a marcarea cei 50 de ani de activitate a instituţiei sunt prezenţi specialiştii în domeniu de la alte planetarii din ţară şi din Republica Moldova, invitaţi ai astrocluburilor şi asociaţiilor astronomice importante şi active din România. În cursul după-amiezii de marţi, în incinta Complexului Astronomic din Baia Mare va fi vernisată o expoziţie de pictură şi fotografie având ca tematică astronomia. Planetariu şi Observatorul Astronomic din Baia Mare sunt finanţate de Consiliul Judeţean Maramureş. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22