Plăcintă cu gem, la tigaie. Rețeta delicioasă de post

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dacă ții post în această perioadă, plăcinta cu gem, la tigaie, este ideală pentru o gustare dulce. Iată cum se prepară rețeta.

Ingrediente 

Varianta simplă

400 g făină tip 650 sau 000
210 ml apă
30 ml ulei de floarea soarelui
5 g sare

Varianta cu exces de maia naturală

240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
280 g făină tip 650 sau 000
90 g apă
30 ml ulei de floarea soarelui
5 g sare neiodată

În plus

aprox. 250 g gem la alegere, dar să fie mai bine legat (să nu curgă)

Cum se prepară

Indiferent de varianta aleasă, puneți toate ingredientele din listă într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot. Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie, potrivit bucate-aromate.ro.

Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul. Împărțiți-l în 8 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Lăsați bilele de aluat să se odihnească încă 15 minute, acoperite cu un prosop.

Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei. Puneți pe fiecare turtă câte 1-2 linguri de gem, apoi împăturiți plăcintele ca un plic. Coaceți turtele la foc mediu spre mic, câte 3-4 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc.

Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac. Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.

BONUS: Gulaş de ciuperci. Reţeta de post de la Mănăstirea Prislop

Ingrediente

600 g mix de ciuperci 
1 căţel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire pătrunjel
1 lingură ulei
sare, piper negru

Sos gulaş

1 ardei roşu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapă mică (cca 15 gr)
1 căţel usturoi
1 linguriţă cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriţă cu vârf pastă de roşii
1 linguriţă de oţet balsamic
1 priză zahăr
1 lingură ulei
sare

Cum se prepară

Dacă folosiţi ciuperci congelate începeţi cu ele: le puneţi într-o tigaie largă, la foc mediu şi le lăsaţi până sunt decongelate complet. Strecuraţi sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; reţineţi separat ciupercile şi sucul lăsat. Măsuraţi sucul lăsat de ciuperci şi completaţi cu apă dacă e cazul astfel încât să aveţi 300 ml lichid. Restul ciupercilor se şterg cu un şerveţel, se curată de picioruşe şi se taie bucăţi potrivite, scrie click.ro.

Sosul: într-o oală încingeţi uleiul şi adăugaţi ceapă tocată, usturoiul felii groase şi ardeiul curăţat tăiat bucăţi nu foarte mari. Se sotează împreună 5 minute, până ceapă se înmoaie un pic. Se adaugă pastă de roşii şi oţetul balsamic şi se sotează împreună încă 1 minut. Se trage oală de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriţi puneţi şi puţină boia iute şi afumată) şi zahărul şi se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci şi se condimentează cu puţină sare. Dacă nu aţi folosit ciuperci congelate folosiţi 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.

Se mixează sosul în blender şi apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiţă mai largă încingeţi uleiul şi adăugaţi ciupercile crude (în cazul meu cele champignon). Se sotează la foc mare până încep să se rumenească. Se adaugă şi ciupercile care au fost congelate şi se sotează împreună încă 2-3 minute. Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeaţă, puţină sare şi piper negru şi se sotează încă 1 minut. Se adaugă sosul gulaş şi se fierbe cu capac timp de 10 minute.Se scot verdeţurile din oală. Se drege gulaşul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguţă sau piure de cartofi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel