Pepenii de Dăbuleni, afacere proastă pentru producători. Cât costă un kilogram

Descriere foto:

Producătorii pepenilor de Dăbuleni susţin că, la finalul recoltei, abia vor reuşi să îşi acopere cheltuielile.

"Această muncă deosebită care se face la Dăbuleni trebuie să fie recunoscută din punct de vedere financiar, nu să ajungă oamenii să îşi poată acoperi doar investiţia, cum se întâmplă din păcate la marea lor majoritate în prezent, când nu se poate vorbi de un profit adevărat din cultura de lubeniţe.

Cu toate astea, oamenii continuă să cultive, pentru că s-a împământenit această ocupaţie agricolă aici, şi speră în roade mai bune pe viitor. Este cultura care se pretează cel mai bine în zona noastră de nisipuri. Scopul principal este să se realizeze contracte cu marile magazine şi marile pieţe naţionale şi să avem acces şi la piaţa din exterior", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni, Claudia Ghiţă.

În prezent, preţul pepenilor din Dăbuleni este de 30 de bani/kilogram, existând 550 de producători, iar suprafaţa cultivată fiind de 900 de hectare.

În prezent, la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri şi hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de "pepene de Dăbuleni" este mai tardiv şi ocupă suprafeţe mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obţine producţii în lunile august şi septembrie şi, în ultima perioadă, pentru obţinerea pepenilor verzi ecologici.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24