Mihaela Bilic a vorbit despre gustul copilăriei, dar și despre importanța păstrării tradițiilor în bucătărie.
Fiecare dintre noi avem un fel de mâncare ce ne aduce aminte de copilărie, iar nutriționistul Mihaela Bilic a adus atenției publice un preparat banal, dar foarte gustos.
”A trecut o veșnicie, dar o țin minte și acum: o cratiță cu emailul ciobit în câteva locuri, care din roșie devenise grena, atât de arsă și folosită fusese. În ea ne făcea mamaie friganele, desertul nostru preferat din vacanța de vară.
Din pâinea veche de câteva zile se tăiau felii groase care apoi erau bine înmuiate în lapte, trecute prin ou, rumenite frumos în ulei și presărate din belșug cu zahăr tos, cât să crănțăne bine în dinți.
Târziu am aflat că rețeta are origini alese: francezii o numesc pain perdue, englezii o botează cu un strop de vin de xeres, portughezii o mănâncă de Anul Nou, popoarele germanice o consideră pâinea cavalerilor săraci, lumea spaniolă îi spune torreja, iar americanii french toast.
Pentru noi nu era pâine pierdută, ci pâine recâștigată, înnobilată, ridicată la rang de delicatesă. Și nici prea des nu aveam parte de ea, rația de pâine era mică în vremea aceea și trebuia să facem economie ca să strângem o franzelă pentru frigănele.
Ați putea spune că era un desert de oameni săraci, dar în sufletul meu a rămas amintirea unui răsfăț, e ca o regăsire, o călătorie în timp care îmi aduce și acum bucuria copilăriei… Cratița cu email ciobit a fost înlocuită de tigaia antiaderentă, iar în loc de ulei pun un cub de unt. Însă ea, pâinea înmuiată în ou și lapte, este la fel de irezistibilă. Fericirea chiar vine din lucrurile simple”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
Mai mult decât atât, nutriționistul ne îndeamnă să ne păstrăm tradițiile, mai ales cele care ne aduc atâta bucurie.
Citește și: Pâine proaspătă sau prăjită? Are o serie de avantaje, spune Mihaela Bilic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu