UPDATE: Dezastru pe râul Suceava. Autoritățile avertizează împotriva pescuitului, foarte mulți pești au pierit

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Autoritățile sucevene sunt în alertă după ce un număr mare de pești a pierdut 

UPDATE: Prefectura Suceava a avertizat populaţia, sâmbătă, să nu recolteze peşte din râul Suceava, după ce, în zona punţii Lisaura, s-a înregistrat o mortalitate piscicolă ridicată cauzată de poluarea produsă de operatorul regional de apă canal ACET SA Suceava. Potrivit sursei citate, sesizarea a venit la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, iar pe 1 iulie angajaţi ai instituţiei s-au deplasat la faţa locului în vederea verificării celor sesizate.

Totodată, au fost notificate Prefectura Suceava, DSVSA Suceava, GNM - CJ Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, ISU Suceava şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă Ipoteşti, Bosanci, Udeşti şi Liteni.

Specialiştii deplasaţi în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava pe un tronson de 3 km din zona punţii Lisaura, respectiv 1 km amonte şi 2 km aval de aceasta.

Pentru identificarea posibilei surse de poluare, angajaţii SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km, de la pragul de priză al SC AMBRO SA până în aval de puntea Lisaura.

Având în vedere faptul că în zonă sunt două posibile surse de poluare (Staţia de epurare ACET S.A. Suceava, respectiv Staţia de epurare AMBRO SA), s-au efectuat prelevări în următoarele secţiuni.

Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul SGA Suceava a rezultat că apele uzate epurate provenite de la staţia de epurare a S.C. AMBRO S.A. se încadrează în limitele maxime autorizate la toţi indicatorii analizaţi.

În ceea ce priveşte apele uzate epurate provenite de la staţia de epurare a ACET S.A. Suceava, se înregistrează depăşiri mari ale indicatorilor reglementaţi, respectiv de şapte ori la amoniu, de patru ori la fosfor total, de patru ori la materii în suspensie şi de cinci ori la agenţi de suprafaţă anionici (detergenţi).

Potrivit sursei citate, râul Suceava, amonte de evacuările ACET S.A. şi AMBRO S.A în zona Podului Unirii, are clasa a II-a de calitate, dar îşi modifică uşor caracteristicile trecând în clasa a III-a de calitate în secţiunea amonte de gura de evacuare a staţiei de epurare a ACET S.A., iar în secţiunile aval 300 m şi 800 m de gura de evacuare a staţiei de epurare ACET râul Suceava îşi schimbă radical clasa de calitate, trecând în clasa a V-a (curs de apă degradat total), clasă dată de indicatorii amoniu şi detergenţi. De asemenea, se constată şi creşteri semnificative ale concentraţiilor tuturor indicatorilor analizaţi.

Apa râului Suceava, în zona Punţii Lisaura şi în aval de aceasta, respectiv în zona unde fenomenul de mortalitate piscicolă a fost înregistrat, îşi menţine clasa a V-a de calitate din cauza indicatorului Oxigen dizolvat, parametru ce a atins limita de 3,3 mg/l, iar amoniu este la limita superioară a clasei a IV-a de calitate.

În urma verificărilor s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la staţia de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ de la clasele a II-a şi a III-a, la clasa a V-a de calitate, impactul evacuării apelor uzate epurate necorespunzător asupra râului Suceava fiind accentuat atât de debitul scăzut al cursului de apă (4,04 mc/s), cât şi de debitul mare al apelor uzate (0,3 mc/s).

Concentraţiile mari de substanţe nutritive (azot şi fosfor) evacuate au determinat eutrofizarea masivă a cursului râului Suceava, cu creşterea abundentă de alge, ceea ce a condus la scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat în apă până la un nivel ce nu a mai permis desfăşurarea vieţii acvatice.

Acest fenomen a fost accentuat atât de temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în ultima perioadă, cât şi de viteza mică a apei în zona unde s-a înregistrat mortalitatea piscicolă.

SGA Suceava vor continua şi în zilele următoare monitorizarea râului şi face apel la populaţie să nu ridice şi să nu consume peştele mort din albia râului Suceava.

Știrea inițială

Autorităţile din judeţul Suceava au dispus efectuarea unor verificări, după ce pe râul Suceava a fost înregistrată o mortalitate piscicolă ridicată, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Instituţia Prefectului din Suceava.

Potrivit sursei citate, la verificări participă specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

"Specialiştii deplasaţi în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava pe un tronson de 3 km din zona punţii Lisaura, respectiv 1 km amonte şi 2 km aval de aceasta. Pentru identificarea posibilei surse de poluare, angajaţii SGA Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km, de la pragul de priză al SC AMBRO SA până în aval de puntea Lisaura", precizează Instituţia Prefectului.

Stația de epurare, găistă vinovată de autorități

Autorităţile sucevene susţin că sursa de poluare o reprezintă Staţia de epurare ACET S.A. Suceava.

"S-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la staţia de epurare a ACET S.A. Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ de la clasele a II-a şi a III-a, la clasa a V-a de calitate. Impactul evacuărilor apelor uzate epurate necorespunzător asupra râului Suceava este accentuat atât de debitul scăzut al cursului de apă (4,04 mc/s), cât şi de debitul mare al apelor uzate (0,3 mc/s). Concentraţiile mari de substanţe nutritive (azot şi fosfor) evacuate au determinat eutrofizarea masivă a cursului râului Suceava, cu creşterea abundentă de alge, ceea ce a condus la scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat în apă până la un nivel ce nu a mai permis desfăşurarea vieţii acvatice. Acest fenomen a fost accentuat atât de temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în ultima perioadă, cât şi de viteza mică a apei în zona unde s-a înregistrat mortalitatea piscicolă", se mai arată în comunicat.

Prefectura face apel la populaţie să nu ridice şi să nu consume peştele mort din albia râului Suceava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel