O altă temere pentru Germania: ”Deglobalizarea ne face mai săraci”

Fotografie de la Zhang Kaiyv/ Pexels
Fotografie de la Zhang Kaiyv/ Pexels

Berlinul se teme de un război comercial cu China care ar costa națiunea foarte scump, deja testată de criza gazelor declanșate în urma invaziei Ucrainei. 

În 2021, între cele două țări au fost tranzacționate mărfuri de aproximativ 245 de miliarde de euro. O reducere a comerțului ar avea consecințe devastatoare pentru Germania.

O decuplare economică a Uniunii Europene de la gigantului asiatic, care ar implica măsuri de răzbunare din partea Beijingului, ar costa Germania de aproape șase ori mai mult decât Brexit. Acesta este ceea ce reiese dintr-o analiză de scenarii realizată de Institutul IFO în numele Asociației Industriale Bavareze.

”Deglobalizarea ne face mai săraci. În loc să ne îndepărtăm de partenerii comerciali importanți fără un motiv întemeiat, companiile ar trebui să obțină aport și din alte țări, pentru a reduce dependența unilaterală și critică de anumite piețe și regimuri autoritare”, spune Lisandra Flach, coautorea studiului.

În Germania, cei mai mari perdanți într-un război comercial cu China ar fi industria auto (-8,47% pierdere de valoare adăugată; -8,306 milioane dolari), companiile de transport (-5,14%); -1,529 milioane dolari) și producătorii de utilaje și echipamente (-4,34%; -5,201 milioane dolari), potrivit unui articol publicat de Europa Today.

”Dacă Germania, ca țară exportatoare, dorește să-și realinieze modelul de afaceri, onshoring-ul lanțului de aprovizionare nu este o soluție care să ajute economia. O opțiune mai promițătoare ar fi stabilirea de parteneriate și acorduri strategice de liber schimb cu națiunile înrudite, precum ca Statele Unite. Acesta ar trebui să fie scopul politicii economice germane și europene”, spune Florian Dorn, coautor al studiului.

După cum subliniază Handelsblatt, China este de departe cel mai important partener comercial al Germaniei: în 2021, între cele două țări au fost schimbate bunuri în valoare de aproximativ 245 de miliarde de euro.

În studiul lor, cercetătorii IFO au simulat cinci scenarii, inclusiv o decuplare a țărilor occidentale de China, combinată cu un acord comercial între UE și SUA. Acordul comercial UE-SUA ar putea amortiza impactul negativ al decuplării Occidentului de China asupra economiilor germane și americane, dar nu îl poate compensa complet.

Datorită câștigurilor așteptate în relațiile comerciale cu Statele Unite, costurile nete ar fi la un nivel similar cu costurile așteptate ale Brexit-ului.

Citește și:

Germania blochează 8 miliarde de euro, ajutoare UE pentru Ucraina. Furia lui Zelensky: ”O crimă”

”Reamintesc unor lideri ai Uniunii Europene că pensionarii noștri, persoanele strămutate, profesorii noștri și alți oameni nu pot fi ținuți ostatici de indecizia lor sau de birocrația lor”, aceasta este „o crimă”, a declarat peșsedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a făcut rabat de la cuvintele dure în ultimul său discurs adresat populației pentru a-și exprima toată dezamăgitrea față de ajutorul financiar de 8 miliarde de euro pe care UE i-a promis în luna mai și care nu a ajuns încă în cuferele Kievului.

Zelensky nu a vrut să menționeze nume, dar toată lumea din Bruxelles știe că este în principal o țară care blochează aceste fonduri: Germania.

Totul a început în mai, când liderii UE s-au angajat să acorde Ucrainei împrumuturi de 9 miliarde de euro ca pachet de asistență macrofinanciară, angajament ratificat apoi la summitul de la Bruxelles de la sfârșitul lunii iunie.

De atunci, însă, resursele debursate au fost de 1 miliard, trimise în două tranșe la începutul acestei săptămâni. Problema este că fondurile, în propunerea inițială a Comisiei, ar trebui să provină de la bugetul de la Bruxelles, care la rândul său este alimentat prin euroobligațiuni emise pe piață. Dar pentru ca CE să emită astfel de euroobligațiuni, sunt necesare garanții din partea statelor membre. Și aici Europa s-a blocat...

Berlinul s-a opus acordării garanției sale blocând efectiv strângerea de fonduri și, în consecință, plata ajutorului către Kiev

Motivația Guvernului german este că Ucraina este deja puternic îndatorată (de la începutul conflictului, se estimează că bugetul său a pierdut 5 miliarde de dolari pe lună) iar dacă ar continua să împrumute acest lucru ar înrăutăți stabilitatea deja fragilă a conturilor. De aici propunerea de a acorda ajutor, dar sub formă de subvenții nerambursabile. Pentru a-și demonstra bunăvoința, Germania a pus pe masă 1 miliard din cuferele sale pentru a fi plătit bilateral (adică fără a trece prin Bruxelles).

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel