Noi etichete energetice la produsele din magazine. La ce trebuie să fim atenți

Noi etichete energetice la produsele din magazine / Fotografie creată de Ekaterina Belinskaya, de la Pexels
Noi etichete energetice la produsele din magazine / Fotografie creată de Ekaterina Belinskaya, de la Pexels

Începând de astăzi, 1 martie, comercianții cu amănuntul și magazinele online trebuie să aplice pe produsele electronice un nou model de etichete energetice.

Practic, se înlocuiește actuala scară cu care ne-am obișnuit, de la A+++ la D, cu una care ar trebui să fie mai ușor de folosit de către consumatori, eliminându-se astfel simbolurile plus (+), scrie stiri.botosani.ro.

Ministerul Energiei a anunțat într-un comunicat că noua etichetă este introdusă de Uniunea Europeană din dorința de a simplifica accesul la informațiile privind electronicele de uz casnic.

Comercianții cu amănuntul vor trebui să introducă noile etichete pentru primele grupuri de produse în perioada cuprinsă între 1 și 18 martie.

Astfel, noua etichetă va fi folosită din martie pentru frigidere și congelatoare de uz casnic, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

Modelele vechi de electrocasnice, care se vor vinde în următoarele luni, pot rămâne cu etichetele vechi, dar nu vor mai putea fi vândute după luna noiembrie 2021. În ceea ce privește sursele de lumină, aplicarea noii etichete va fi obligatorie din 1 septembrie.

În cazul altor categorii de produse, precum unitățile de aer condiționat ori cele de încălzire și preparare a apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

Noile etichete se bazează pe alte metode de calcul decât cele vechi. De pildă, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru cele mai multe categorii de produse. În schimb, consumul de energie va fi declarat pe ore sau cicluri de funcționare. Acest lucru înseamnă că valorile ce apar în varianta vechea și în cea nouă a etichetei energetice nu vor putea fi comparate direct.

Sursă: stiri.botosani.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel