MINIVACANŢĂ de RUSALII. Din 2015, mai multe zile libere

După minivacanțele de Paște și 1 Mai, românii mai primesc o minivacanță. Rusaliile, care se sărbătoresc în zilele de 8 şi 9 iunie, vor fi libere de majoritatea românilor. Amenzile pentru neacordarea de către angajatori de zile libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de RON.

RUSALII 2014. Potrivit Calendarului Ortodox, pe 8 și 9 iunie. Cele două zile sunt libere, conform legii, dar, deoarece prima zi de RUSALII este duminica, practic vorbim de o singură zi liberă pentru majoritatea angajaților.

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută ca o sărbătoare creştină, care se sărbătoreşte la 50 de zile după Paşti şi care se mai numeşte şi sărbătoarea Cincizecimii. În această zi, întreaga comunitate creştină din lume sărbătoreşte pogorârea Duhului Sfânt şi naşterea bisericii.

În 2014, potrivit Codului Muncii, românii vor mai avea  liber în ziua de 15 august când este ortodocşii şi catolicii celebrează Adormirea Maicii Domnului, un prilej bun de minivacanţă căci 15 august pică într-o vineri.

De asemenea, de Sfântul Andrei şi de Ziua României. În 2014, ziua Sfântului Apostol Andrei pică duminică, iar 1 decembrie 2014 cade într-o luni.

Citește și: Câte zile libere vor avea românii în 2014. Mulți nu vor mai avea nevoie de concediu

În 2014, Crăciunul va fi sărbătorit într-o joi, iar potrivit Codului Muncii şi 26 decembrie este zi de sărbătoare legală şi nelucrătoare.

De asemenea, angajatorii sunt obligaţi să acorde două ZILE LIBERE ÎN 2014 pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale, declarate ca atare de cultele legale, altele decât creştine, precizează Codul Muncii.

Ce ZILE LIBERE vor avea românii în 2015

În 2015, potrivit Codului Muncii, românii vor avea dreptul la şi mai multe zile libere. Pe lângă zilele considerate sărbători legale, românii cu copii vor beneficia de ZI LIBERĂ pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Această zi nu va fi plătită. De asemenea, se discută și de acordarea unei zi libere părinților pentru prima zi de școală.

Citește și: Românii vor mai avea o zi liberă

Cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel