Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Migrația și fenomenul caselor goale din România. Sociologul Dumitru Sandu, soluţie pentru valorificare acestora

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Sociologul Dumitru Sandu a vorbit despre despre fenomenul locuinţelor goale realizate de către cei care pleacă în afară țării, dar și despre migrația care are loc în interiorul țării.

Fenomenul caselor goale

"Nu ştiu să văd dau numărul exact de câte locuinţe neocupate, goale avem în România, folosind bani din remitențe primite din străinătate. Fenomenul nu este numai românesc. Îl ştiu şi de la colegii mei din Polonia, care la o întâlnire se plângeau pe aceeaşi temă. Este o chestiune care trebuie studiată pentru că spune foarte mult. Nu îşi face casă cineva care nu vrea să vină în ţară. Cu puţină imaginaţie şi cu nişte facilităţi administrative astfel de locuinţe se pot transforma uşor în pensiuni" , a spus Dumitru Sandu la DCNews TV.

Pe parcursul interviului, Dumitru Sandu a prezentat și rezultatele unui studiu privind zonele din România în care să trăiește cel mai bine.

"Care sunt cele mai dezvoltate localităţi din România... Nu sunt marile oraşe. Nu este Bucureştiul, nu este Timişoara, nu este Clujul. Am făcut o listă cu primele 20 de localităţi de maximă dezvoltare din România. Primele zece sunt clar din Ilfov. Chiajna, Otopeni, Corbeanca s.a.m.d. Este o schimbare în raport cu situaţia din 2011. Atunci, pe primul loc se afla Dumbrăviţa de Timiş. Dacă ne uităm la lista de localități de maximă dezvoltare, vom constata că au nişte caracteristici: maximă apropiere de oraşele mari. (...)

Cele mai sărace localităţi.... Majoritar sunt din judeţul Vaslui, Botoșani, Neamţ, Iaşi, Suceava. Le găsim, în principal, în Moldova, dar şi în Oltenia. Le găsim în Dolj. Să zicem, la Vaslui: Rebricea, Cozmeşti, Voineşti, Coroieşti. În Oltenia: Dumbrava la Mehedinţi, Carpen la Dolj, Cernăteşti la Dolj. Foarte puţine în Ardeal", a spus sociologul Dumitru Sandu, la DCNews TV.

Unde se trăiește cel mai bine în România

"Cel mai bine, ca nivel de trai, de viaţă în România, este în localităţile apropiate de oraşele mari, poate majoritar în regiunea istorică Transilvania, în regiunile de dezvoltare vest, nord-vest, centru şi Ilfov", a mai spus sociologul.

Interviul complet, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel