Mic dejun turcesc: Yumurta Çılbır. Cum se prepară rețeta

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

O rețetă delicioasă de mic dejun turcesc este "Poached Eggs" sau "Yumurta Çılbır", așa cum este cunoscută în Turcia.

Acesta constă în ouă fierte în apă și servite peste un sos de iaurt cu unt și un amestec aromat de condimente. Iată cum să pregătiți Yumurta Çılbır:

Ingrediente

4 ouă proaspete

500g iaurt natural (preferabil iaurt grecesc sau iaurt turcesc)

2 căței de usturoi, pisati

2 lingurițe de unt nesărat

1 lingură de ulei de măsline

1 linguriță de sos de ardei iute (opțional, dacă doriți să fie picant)

1 linguriță de boia dulce sau boia iute (după preferință)

sare și piper după gust

o lingură de oțet

Cum se prepară

Începeți prin pregătirea sosului de iaurt. Într-un bol, amestecați iaurtul cu usturoiul pisat, o lingură de ulei de măsline și sare după gust. Puneți amestecul deoparte. Într-o tigaie mare, adăugați suficientă apă să acopere ouăle și puneți-o la fiert la foc mediu. Adăugați o lingură de oțet în apă - acest lucru va ajuta la menținerea ouălor unite. Când apa începe să fiarbă, scădeți căldura astfel încât apa să fie la un nivel de fierbere blând. Spargeți cu grijă fiecare ou într-un castron mic și glisați-l ușor în apa fierbinte. Dacă preferați, puteți sparge ouăle într-un castron separat și apoi puneți-le în apă.

Gătiți ouăle timp de aproximativ 3-4 minute pentru a obține o consistență medie sau mai mult timp pentru ouă fierte tari. În timp ce ouăle se gătesc, adăugați untul într-o tigaie mică și lăsați-l să se topească la foc mic. Adăugați boiaua și sosul de ardei iute (dacă folosiți) în unt și amestecați bine pentru a crea un sos aromat.

Scoateți ouăle din apă folosind o lingură cu găuri sau o spumieră și așezați-le pe șervet sau pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de apă. Așezați sosul de iaurt într-un platou, aranjați ouăle deasupra, apoi turnați sosul de unt cu boia pe ouă. Puteți să presărați puțin piper proaspăt deasupra și să adăugați puțină verdeață proaspătă (cum ar fi pătrunjelul tocat) pentru a adăuga prospețime.

Serviți Yumurta Çılbır imediat, de preferință cu pâine proaspătă turcească (pide) sau pâine normală pentru a înmuia în sos și pentru a vă bucura pe deplin de aromele sale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel