Merluciu cu cartofi în sos de usturoi. Rețeta de marți

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Merluciul cu cartofi în sos de usturoi poate reprezenta o rețetă ideală pentru cina din această seară.

Ingrediente

- 650 gr merluciu (cântărit curăţat, 3 trunchiuri)
- 650 gr cartofi roşii

Sos de usturoi (ajada)

- 8 căţei usturoi
- 1 ceapă mică (cca 50 gr)
- 1 foaie de dafin
- 75 ml ulei măsline extravirgin
- 1 linguriţă boia dulce
- 1/4 legătura pătrunjel

Supa

- 1 ceapă mică
- 1 bucată mai mică de praz
- 1 morcov
- 1/2 linguriţă piper boabe
- cozile de la pătrunjel
- 75 ml vin alb sec
- sare

Cum se prepară

Se începe cu prepararea sosului - el trebuie să stea un pic, să se infuzeze. Într-o crăticioară mică se pune uleiul, ceapa tocată felii subţiri, 4 căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi în două şi foaia de dafin. Se fierbe totul pe foc mic de tot, ca să se infuzeze uleiul cu arome. Durează cam 15 minute. Aveţi grijă să nu lăsaţi ceapa sau usturoiul să prindă culoare.... Uleiul doar să bolborosească uşor. Luaţi crăticioara de pe foc, adăugaţi boiaua, amestecaţi bine. Adăugaţi restul de 4 usturoi striviţi în sos. Lăsaţi să stea până e nevoie de el.

Într-o oală se pun zarzavaturile pentru supă la fiert (ceapa, morcovul, prazul, cozile de la pătrunjelul pentru sos, toate tăiate bucăţi mai mari), împreună cu piperul boabe, vinul şi 3.5 căni de apă. Se lasă la fiert până pregătiţi cartofii.

Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i felii (folosiţi cartofi roşii, îşi păstrează mai bine forma la fiert). Adăugaţi-i în supă care fierbe. Adăugaţi sare. Fierbeţi la foc mic, până cartofii sunt făcuţi. Tăiaţi merluciul curăţat în felii (rondele) groase de 2-3 cm, potrivit e-retete.ro. Dacă a fost congelat, îl acoperiţi 10 minute cu lapte, apoi îl scurgeţi şi-l uscaţi cu şerveţele.

Strecuraţi supa şi luaţi din strecurătoare doar cartofii. Zarzavaturile nu le folosiţi în această reţetă. Aşezaţi cartofii într-o cratiţă mai largă şi presăraţi puţină sare. Supa strecurată o puneţi din nou în oală. Adăugaţi rondelele de merluciu în supă şi fierbeţi 5 minute. Scoateţi peştele şi aşezaţi-l printre cartofi. Presăraţi puţină sare şi peste.

Strecuraţi sosul de usturoi, presând în sită să extrageţi tot sosul din legume. Adăugaţi 150 ml din supă (cea în care aţi fiert cartofii şi apoi peştele). Turnaţi sosul peste cartofi şi peşte. Presăraţi pătrunjelul tocat fin. Puneţi cratiţa pe foc, aduceţi la fierbere şi fierbeţi cu capac timp de 5 minute, scuturând cu mişcări față-spate de 2-3 ori cratiţa. Serviţi cald, imediat ce e gata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel