Merkel, îndemn pentru cercetarea unor presupuse crime de război

Cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat miercuri președintelui irakian Haidar Al-Abadi, pe care l-a îndemnat să investigheze presupusele abuzuri împotriva drepturilor omului comise în timpul operațiunilor militare vizând preluarea controlului asupra orașului nordic Mosul de la militanții Statului Islamic, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cancelarul german i-a telefonat președintelui irakian pentru a-l felicita în legătură cu victoria de la Mosul, pe care a calificat-o drept "un mare pas înainte în lupta împotriva Statului Islamic", și l-a încurajat totodată să ancheteze afirmațiile privind abuzuri împotriva drepturilor omului apărute după operațiunile militare, a precizat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

"Astfel de abuzuri trebuie prevenite pe viitor", a punctat Seibert.

Organizația Amnesty International a afirmat săptămâna trecută că unele tactici folosite de forțele irakiene și ale coaliției conduse de SUA în bătălia de la Mosul au încălcat dreptul umanitar internațional și ar putea reprezenta crime de război. La rândul său, Human Rights Watch a indicat că a recurs la imagini din satelit pentru a verifica faptul că o înregistrare video difuzată pe Facebook și în care bărbați înarmați purtând uniforme militare lovesc un deținut, iar apoi îl aruncă într-un șanț și trag în el a fost filmată într-adevăr la Mosul. În aceeași filmare, bărbații înarmați sunt văzuți trăgând și într-un alt bărbat care zace pe fundul șanțului.

De la victoria asupra Statului Islamic anunțată la 9 iulie, forțele de securitate au restricționat drastic accesul media în vestul Mosulului, afirmând că trebuie îndepărtate dispozitivele explozive.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel