Merkel: Coeziunea europeană, sub ameninţare

Ascensiunea naţionalismului şi a abordării de tipul ''câştigătorul ia totul'' subminează coeziunea Europei, a avertizat joi cancelarul german Angela Merkel, la două zile după ce Donald Trump, a respins globalismul, făcând reclamă 'Americii înainte de toate' într-un discurs la Naţiunile Unite

Fără a-l numi pe Trump şi nici abordarea sa naţionalistă şi protecţionistă, Merkel le-a spus colegilor conservatori la un eveniment al Fundaţiei Konrad Adenauer la Berlin că Uniunea Europeană şi Germania se confruntă cu un moment de răscruce. Trump a ameninţat că va retrage Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ceea ce ar putea submina unul dintre fundamentele economiei globale moderne, în crearea căruia Washingtonul şi-a adus o contribuţie esenţială. Magnatul transformat în preşedinte a pus la îndoială şi valoarea alianţei NATO, elementul central al cooperării în domeniul securităţii transatlantice de aproape şapte decenii. 'Poate că cea mai ameninţătoare evoluţie pentru mine este că multilateralismul a intrat sub o asemenea presiune', a spus Merkel. 'Europa se confruntă cu atacuri din exterior şi din interior', a insistat ea.

Asemănare cu Războiul Rece

Merkel, care a crescut în fosta Germanie de Est comunistă, a calificat drept iluzoriu sfârşitul Războiului Rece, spunând că niciodată nu s-ar fi aşteptat ca lumea să se confrunte din nou cu o ciocnire ideologică similară între diferite şcoli de gândire. 'Nu m-am aşteptat să existe din nou conflicte între diferite sisteme, aşa cum avem astăzi cu China, dar şi în ceea ce priveşte (...) Statele Unite', a declarat Merkel. Schimbarea peisajului politic şi a ordinii internaţionale, a spus ea, face din nou necesar să se sublinieze realizările vizibile precum toleranţa şi arta de a lupta pentru compromisuri politice. 'Este momentul deciziilor în care lucruri aparent evidente cer un punct de vedere', a declarat Merkel, notând că rezultate care să-i satisfacă pe toţi ar fi greu de atins dacă unii abordează soluţionarea disputelor cu o atitudine de învingător absolut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel