Mario Soares, fost președinte al Portugaliei, a murit

Mario Soares, fost președinte al Portugaliei în perioada 1986-1996, a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, informează sâmbătă AFP, care îl citează pe Jose Barata, purtătorul de cuvânt al spitalului din Lisabona în care fostul șef al statului se afla internat din 13 decembrie 2016.

Fostul președinte socialist, care a contribuit la căderea dictaturii în 1974 și a ajutat la integrarea europeană a țării, a rămas prezent pe scena politică portugheză timp de peste patruzeci de ani, scrie Agerpres.

Figura istorică a țării, el este fondatorul Partidului Socialist portughez, a deținut de două ori funcția de premier, a fost președinte al Republicii în perioada 1986-1996, și deputat european.

Foarte activ până la o vârstă înaintată, el a atacat vehement măsurile de austeritate puse în aplicare de fostul guvern de centru-dreapta, în cadrul pachetului de asistență financiară acordat țării de UE și FMI în perioada 2011-2014.

După moartea soției sale Maria Barroso în iulie 2015, el s-a retras încetul cu încetul din viața publică. Vizibil slăbit din cauza problemelor de sănătate, el a participat în iulie la o ceremonie organizată în onoarea sa de guvernul socialist, fără însă a lua cuvântul.

Ultima apariție publică datează din luna septembrie a anului 2016. Fostul președinte portughez împlinise 92 de ani la 7 decembrie 2016, iar la 13 decembrie a fost internat la terapie intensivă la spitalul Crucii Roșii din Lisabona, prezentând "semne ale unei agravări generale a stării sale de sănătate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel