Marina turcă însoţeşte nava de foraj Abdülhamid Han, în estul Mediteranei, în contextul tensiunilor cu Grecia - Video

Marina turcă însoţeşte nava de foraj Abdülhamid Han, în estul Mediteranei, în contextul tensiunilor cu Grecia - Foto Pexels
Marina turcă însoţeşte nava de foraj Abdülhamid Han, în estul Mediteranei, în contextul tensiunilor cu Grecia - Foto Pexels

O navă de foraj trimisă de Turcia în estul Mediteranei este escortată de forţele navale turce, transmite dpa. 

Nava Abdülhamid Han va fi însoţită de marină în aer şi pe apă, a informat joi ministerul turc al apărării pe Twitter, postând fotografii în care apărea o navă de război.

Turcia şi Grecia sunt de mult timp în conflict cu privire la zăcămintele de gaze naturale din Mediterana de Est

Parteneri NATO, Turcia şi Grecia sunt de mult timp în conflict cu privire la zăcămintele de gaze naturale din Mediterana de Est. Atena acuză Ankara că explorează ilegal zăcăminte de gaze în largul insulelor greceşti. Guvernul turc respinge acuzaţiile şi consideră că explorarea gazelor este legală.

Video

Ankara are un conflict similar şi cu Cipru. În 2020, disputa a escaladat după ce Turcia şi-a trimis nava de cercetare Oruç Reis în estul Mediteranei în căutarea zăcămintelor de gaze, explorare care a durat luni de zile. Grecia a condamnat ferm explorarea şi ca reacţie s-a rearmat masiv.

'Când nava noastră va termina de forat acolo, nu se va opri. Se va trece la alte puţuri', a spus el, adăugând că Turcia 'va lua ceea ce este al nostru'

Pentru moment, Abdülhamid Han nu îşi va desfăşura activitatea de explorare în apele disputate. Cu toate acestea, când nava a părăsit portul Mersin, marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că aceasta se va muta ulterior în alte zone.

'Când nava noastră va termina de forat acolo, nu se va opri. Se va trece la alte puţuri', a spus el, adăugând că Turcia 'va lua ceea ce este al nostru', notează Agerpres.

Citește și - Tensiuni între Germania și Turcia, asupra suveranității altei țări din Europa. Erdogan trece la amenințări tot mai mari

Turcia a atacat Germania în legătură cu Grecia și Cipru, în timpul unei conferințe de presă comună susținută vineri de miniștrii de Externe ai Turciei și Germaniei, la Istanbul.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a fost într-o vizită la Istanbul, Turcia, după ce a vizitat Atena, Grecia.

În urma discuțiilor cu ministrul grec de externe Nikos Dendias, Baerbock a declarat că nimeni nu are dreptul de a contesta suveranitatea grecească a insulelor din Marea Egee din apropierea coastei turcești – o remarcă care părea să fi înfuriat Turcia, notează Greek Reporter.

„Vrem ca Germania să-și mențină poziția echilibrată în problema Estului Mediteranei și a Mării Egee”, a spus Mevlut Cavusoglu, adăugând că Berlinul „nu ar trebui să fie un instrument de provocare și propagandă, în special din partea Greciei și a ciprioților greci”.

„În trecut, Germania a jucat un rol de mediere onest în acest proces, cu o atitudine echilibrată. Dar, în ultima vreme, am văzut că acest echilibru s-a pierdut, din păcate. Trebuie să ascultăm ambele părți”, a conchis el. Vezi articolul aici!

Citește și - Tensiuni Turcia - Grecia: Erdogan îl primește pe premierul grec doar când ”se va aduna”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la începutul lunii iulie 2022, că îi este imposibil să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se va aduna", a anunțat vineri postul de televiziune NTV, pe fondul unor noi tensiuni între vecinii și membrii NATO.

Rivali istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee, granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

Rivali istorici, Turcia și Grecia. De unde a plecat discordia

Erdogan a declarat că Mitsotakis "nu mai există pentru el", după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzații privind încălcările spațiului aerian și insulele.

"Lăsați-l să se adune. Atâta timp cât nu se adună, nu este posibil să ne întâlnim", a declarat Erdogan reporterilor în timpul unui zbor de întoarcere de la un summit NATO de la Madrid. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel