Tensiuni Turcia - Grecia: Erdogan îl primește pe premierul grec doar când ”se va aduna”

Facebook Kyriakos Mitsotakis
Facebook Kyriakos Mitsotakis

Continuă tensiunile dintre Grecia şi Turcia. De data asta, preşedintele Erdogan refuză să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că îi este imposibil să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis până când liderul elen "nu se va aduna", a anunțat vineri postul de televiziune NTV, pe fondul unor noi tensiuni între vecinii și membrii NATO.

Rivali istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee, granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

De unde a plecat discordia

Erdogan a declarat că Mitsotakis "nu mai există pentru el", după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzații privind încălcările spațiului aerian și insulele.

"Lăsați-l să se adune. Atâta timp cât nu se adună, nu este posibil să ne întâlnim", a declarat Erdogan reporterilor în timpul unui zbor de întoarcere de la un summit NATO de la Madrid.

Joi, în fața reporterilor la Madrid, Mitsotakis a declarat că Grecia, membră a UE, este deschisă la dialog cu Turcia și a repetat că nu se va angaja într-un "dialog al confruntărilor personale" cu Erdogan.

"Voi continua să insist că ușa Greciei pentru un dialog în cadrul pe care l-am identificat este întotdeauna deschisă. Și, în același timp, țara noastră va continua, ori de câte ori va avea ocazia, să ridice problemele legate de agresiunea turcă în cadrul Uniunii Europene, în mod bilateral, în fața partenerilor noștri", a spus el.

Mitsotakis a adăugat că Grecia "își formează propriile alianțe" și că dorește sprijin din partea aliaților pe probleme naționale, dar că a căutat și Turcia ca interlocutor.

Erdogan a fost iritat de Mitsotakis din cauza a ceea ce el spune că este o revenire a liderului grec de la promisiunea de a discuta împreună chestiuni bilaterale, fără a implica alte părți. De asemenea, el a anulat o reuniune de dialog la nivel înalt între vecini ca răspuns la tensiuni.

Mitsotakis a mai spus joi că Grecia a trimis o cerere oficială Statelor Unite pentru achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35 și că analizează cumpărarea unui al doilea lot, în timp ce Atena își consolidează achizițiile militare pe fondul tensiunilor cu Ankara, scrie Mediafax. 

Presa din Grecia: ”Voi ne dați arme, noi vă dăm teroare” - viziunea Kievului asupra relațiilor Grecia- Ucraina

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că Atena este pregătită să trimită Ucrainei până la 30 de vehicule blindate. Potrivit șefului Guvernului elen, livrarea urmează să aibă loc în cadrul unui schimb cu Germania, care a promis să transfere în schimb vehicule de luptă de infanterie ”Marder”.

Cu toate acestea, termenii de transfer al echipamentului militar grec la Kiev au fost amânați în mod repetat. Prin urmare, la începutul lunii iunie, Grecia a menționat că a trimis BMP-1 de cel puțin două luni în timp de Germania a blocat livrarea IFV “Marder”, care trebuiau să înlocuiască vehiculele transferate Ucrainei. 

Asemenea acțiuni ale Berlinului au provocat o indignare în Ministerul Apărării al Greciei, cancelarul Olaf Scholz fiind acuzat de refuzul de a ajuta partea ucraineană.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel