Presa din Grecia: ”Voi ne dați arme, noi vă dăm teroare” - viziunea Kievului asupra relațiilor Grecia- Ucraina

sursă foto: captură video
sursă foto: captură video

Presa din Grecia acuză teroarea și lipsa de respect a Ucrainei față de etnicii greci. 

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că Atena este pregătită să trimită Ucrainei până la 30 de vehicule blindate. Potrivit șefului Guvernului elen, livrarea urmează să aibă loc în cadrul unui schimb cu Germania, care a promis să transfere în schimb vehicule de luptă de infanterie ”Marder”.

Cu toate acestea, termenii de transfer al echipamentului militar grec la Kiev au fost amânați în mod repetat. Prin urmare, la începutul lunii iunie, Grecia a menționat că a trimis BMP-1 de cel puțin două luni în timp de Germania a blocat livrarea IFV “Marder”, care trebuiau să înlocuiască vehiculele transferate Ucrainei. 

Asemenea acțiuni ale Berlinului au provocat o indignare în Ministerul Apărării al Greciei, cancelarul Olaf Scholz fiind acuzat de refuzul de a ajuta partea ucraineană.

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au avut opinii absolut diferite. Erau convinși că grecii au blocat intenționat proviziile militare pentru Forțele Armate ucrainene, scrie GreekCityTimes

Președintele Volodimir Zelenski, însoțit de doi luptători ai batalionului Azov, a obținut din partea greacă echipament militar, acordat atunci când s-a adresat Parlamentului Greciei în aprilie.

Zelenski a stârnit scandal în Parlamentul din Grecia

Atunci, liderul ucrainean a îndemnat Atena să acorde sprijin maxim Forțelor Armate ucrainene, făcând apel la prezența grecilor azoveni care trăiesc în Ucraina și luptă împotriva Rusiei. Discursul liderului ucrainean a durat aproximativ 15 minute, însă, în loc de sprijin dezirabil, a stârnit scandal.

Secretarul partidului SYRIZA, Olga Gerovasili, a numit inadmisibilă și absolut improprie apariția batalionului ultraradical Azov în fața Parlamentului Greciei.

Deputații Partidului Comunist din Grecia (KKE) și ai Partidului de dreapta Soluția Elenă (Elliniki Lisi) nu au vrut să asculte deloc prestația lui Zelenski și au refuzat să fie prezenți în Parlament.

Grecia nu a susținut această abordare a Ucrainei. Zelenski, după ce a refuzat să ia în considerare aspectele istorice, a difuzat succesorii spirituali ai celor împotriva cărora grecii au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - luptători ai Batalionului Azov.

Autoritățile ucrainene au decis, în același timp, să nu piardă timpul, lansând cereri, amenințări și ultimatumuri către Atena, transmite sursa citată. Mai mult, ar fi început urmărirea penală a etnicilor greci care trăiesc în Ucraina. 

Conflictele cu participarea etnicilor greci, care sunt provocate intenționat de personalul militar ucrainean, au avut loc în mod regulat chiar înainte de războiul din Ucraina, mai transmite presa elenă. 

Acuzații de genocid la adresa etnicilor greci

Acum această problemă s-a agravat. Așadar, luptătorii din sectorul de dreapta radical ucrainean, din districtul Velikonovoselkovsky din Republica Populară Donețk, au acționat cu apeluri deschise la genocid împotriva etnicilor greci din Donețk care sunt loiali Rusiei.

Sunt acuzații că forțele ucrainene au bătut civilii greci, le-au luat mașinile și proprietățile, iar, după ce le-au vândut, și-au însușit banii. Nu doar cetățenii de rând au fost amenințați, ci și diplomații greci. În special, în martie, timp de câteva săptămâni, consulul Greciei Manolis Androulakis și încă 30 de oficiali ai misiunii OSCE au fost blocați în orașul Mariupol din cauza Batalionului Azov, mai transmite sursa citată. 

Făcând apel la necesitatea de a asigura protecția diplomaților, ultranaționaliștii ucraineni i-au folosit efectiv ca ostatici pentru negocierile lor cu Rusia. În plus, Manolis Androulakis și colegii săi nu au avut ocazia să contacteze Ministerul grec de Externe după blocarea comunicațiilor celulare de către armata ucraineană, scrie presa elenă. 

Autoritățile de la Kiev au ignorat această problemă în toate modurile posibile; prin urmare, riscau serios să declanșeze un scandal diplomatic de amploare.

În mod surprinzător, totul s-a terminat cu bine, Manolis Andrulakis luând personal decizia de a-și relua misiunea în Ucraina și s-a îndreptat către Ambasada de la Kiev. Însă aceasta nu este singura ”lipsă de respect” invocată de greci, care consideră că autoritățile ucrainene dau dovadă de o ”ipocrizie pe față” când așteaptă livrări de arme din Grecia, în timp ce Kievul folosește în mod activ radicalii pentru urmărirea penală a etnicilor greci care locuiesc în Ucraina. Concluzia articolul transmite că Guvernul ucrainean și actorii direcți trebuie să fie răspunzători în instanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel