Președinția Comisiei Europene. Manfred Weber ar fi renunțat. "Germania nu poate accepta"

Candidatul Partidului Popular European la şefia executivului European, germanul Manfred Weber, care s-a lovit de opoziţia şefilor de stat şi de guvern la summitul din 20 iunie, ar fi renunţat la candidatura sa, relatează AFP, citând apropiaţi ai săi şi mai multe surse din cadrul PPE.

Condiţia sa ar fi fost să fie ales preşedinte al Parlamentului European, ceea ce implică o susţinere a aleşilor socialişti şi de centru. Retragerea sa ar permite să se stabilească dacă un alt candidat, cel al social-democraţilor, olandezul Frans Timmermans, actual prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, poate obţine majoritatea necesară în Consiliu şi în Parlamentul European pentru a obţine acest post.

Potrivit responsabililor implicaţi în negocieri, tabăra social-democrată s-a angajat să-l voteze pe Manfred Weber, dar a acceptat să-i acorde PPE şi o altă solicitare, preşedinţia Consiliului, pentru a se asigura că partidul de dreapta îl susţine pe Timmermans. Manfred Weber şi-ar putea anunţa duminică retragerea, odată asigurat că celelalte familii politice au aprobat "deal"-ul Angelei Merkel.

Acordul trebuie încheiat duminică seară 

Cancelarul german a discutat de altfel despre retragerea lui Weber cu omologii săi europeni, francezul Emmanuel Macron, spaniolul Pedro Sanchez şi olandezul Mark Rutte, prezenţi la summitul G20 de la Osaka, potrivit France Presse. Acordul trebuie încheiat duminică seară şi comunicat şefilor de grupuri politice pentru alegerea preşedintelui noului parlament săptămâna viitoare la Strasbourg.

Actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, s-a întâlnit cu liderii de grupuri în cursul după-amiezii la Bruxelles.

"El a spus că o propunere a patru ţări" cu un social-democrat în fruntea Comisiei va fi "discutată în această seară", a afirmat un eurodeputat.

Prudenţa rămâne totuşi la ordinea zilei printre interlocutorii AFP. "Sunt incapabil să vă spun cum se va termina duminică. "Totul poate capota şi ipoteca alegerea preşedintelui Parlamentului", a mărturisit un responsabil al PPE. Dacă olandezul eşuează, mai mulţi responsabili europeni au avertizat că candidata liberală pentru preşedinţia Comisiei, Margrethe Vestager, nu ar obţine nici susţinerea PPE, nici pe cea a social-democraţilor.

"Germania nu poate accepta"

PPE ar urma să încerce atunci să propună un candidat extern. Ţările din grupul de la Visegrad au anunţat că susţin nominalizarea francezului Michel Barnier, negociatorul şef pentru Brexit, un nume pe care Germania îl refuză categoric, potrivit unuia dintre negociatori.

"Franţa a ucis candidatura lui Manfred Weber, Germania nu poate accepta să fie numit un francez", a explicat el

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel