Magistraţii CORUPŢI rămân fără pensiile speciale

Magistraţii condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie nu mai beneficiază de pensii speciale, au decis senatorii. 

Un magistrat care se pensionează primeşte o pensie echivalentă cu 80% din media veniturilor realizate în ultimul an de activitate. Prin proiectul iniţiat de Guvern, acest lucru nu va mai fi posibil în cazul magistraţilor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie. În schimb, respectivii magistraţi vor primi o pensie conform regulilor din sistemul public de pensii, conform principiului contributivităţii.

De asemenea, începerea urmăririi penale împotriva unui magistrat care a depus cerere pentru acordarea pensiei de serviciu atrage automat suspendarea soluţionării acestei cereri până când o instanţă se va pronunţa definitiv asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei respectivului magistrat. În cazul în care magistratul este deja pensionat, dar este urmărit penal pentru o infracţiune pe care ar fi comis-o în timpul activităţii, este suspendată plata pensiei de serviciu. În cazul scoaterii de sub urmărirea penală sau a achitării, plata pensiei de serviciu se reia, plătindu-i-se şi pensiile suspendate anterior.

Citește și: Denunț la vârful Justiției: 49 de magistrați, acuzați de corupție

În cazul în care magistratul este condamnat definitiv pentru comiterea intenţionată a unei infracţiuni care nu este legată de acte de corupţie, plata pensiei de serviciu este condiţionată de o decizie a CSM prin care această instituţie se pronunţă dacă acea infracţiune a adus sau nu atingere prestigiului profesiei.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, prevederile ei se aplică şi magistraţilor deja condamnaţi pentru corupţie, însă pentru a preveni neconstituţionalitatea generată de retroactivitatea aplicării sale, plata pensiilor de serviciu încetează doar de la promulgarea legii.

Citește și: CSM vrea pensii speciale pentru anumiți magistrați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel