EXCLUSIV  Licitaţii record la Christie’s şi Sotheby’s

În două seri consecutiv, Casa Christie’s a obţinut mai multe recorduri de preţ pentru arta modernă şi contemporană, în cadrul săptămânii de licitaţii de la New York.

În prima seară, o pânză a pictorului contemporan Willem de Kooning, intitulată Untitled XXV, estimată la 40 de milioane de dolari, s-a vândut cu 66,3 milioane de dolari, cel mai mare preţ atins până acum de artistul olandez. Pictura de mari dimensiuni (2x2,20 metri), realizată în 1977, este emblematică prin pensulaţia energică şi profuziunea cromatică specifice mijlocului anilor 1970. Willem de Kooning a avut deja un record, cu 10 ani în urmă, când aceeaşi operă a fost adjudecată la 27,1 milioane de dolari, ceea ce constituia în acea vreme cel mai mare preţ atins în licitaţii de o operă de după război.

În cea de-a doua licitaţie, tabloul intitulat Căpiţă al pictorului de la Giverny, Claude Monet a fost adjudecat mult peste estimare (45 de milioane), cu 81,4 milioane de dolari. Recordul precedent al artistului data din iunie 2008, când Lac cu nuferi a atins preţul de 80,4 milioane de dolari la Londra. Licitaţia de la Christie’s a durat 15 minute, durată destul de neobişnuită pentru un asemenea tablou. O persoană s-a aflat în sală şi a rămas în cursă până la suma de 53 de milioane, lăsând apoi locul cumpărătorilor care au licitat prin telefon. Pânza, care reprezintă o simplă căpiţă de fân, conică, văzută în amurg, cu tente de albastru şi violet, aparţine seriei pictate de Claude Monet în iarna 1890-1891 la casa sa de la Givernz, din Normandia. Este una dintre puţinele opere din această serie rămase în proprietate particulară. Cele mai multe dintre ele se găsesc la Muzeul Orsay din Paris, la Metropolitan Museum de New York, la Institutul de Artă din Chicago.

În secţiunea de artă modernă, senzaţia serii a constituit-o pictorul rus Wassily Kandinsky, cu Rigid şi curb, adjudecat cu 23,3 milioane de dolari de un cumpărător anonim. Pictura a beneficiat de efectul rarităţii pentru că n-a mai apărut pe piaţa de artă din 1964 şi n-a fost deţinută înaintea licitaţiei din această săptămână decât de doi proprietari, unul dintre ei fiind Solomon Guggenheim.

Nu este prima dată când cei doi artişti se regăsesc într-o aceeaşi licitaţie de la Christie's. În 2012, unul dintre tablourile seriei Nuferi, de Claude Monet, fusese adjudecat cu 43,76 milioane de dolari, în timp ce Studie für improvisation 8 de Kandinsky marca, la acea vreme, un record pentru acest pionier al artei abstracte.

Bust de femeie (Dora Maar), de Pablo Picasso, a fost achiziţionată cu 22,6 milioane de dolari de către colecţionarul japonez Yusaku Maezawa, miliardar care a făcut avere din comerţul cu confecţii de serie, remarcat pentru că a cumpărat, în vara acestui an, 7 opere cu 97,8 milioane de dolari. Una dintre ele îi aparţinea lui  Jean-Michel Basquiat şi a fost djudecată la 57,2 milioane de dolari.

În total, 39 de opere au fost achiziţionate pentru 246 de milioane de dolari, în a doua seară, ceea ce ridică suma obţinută în ambele licitaţii la 584 de milioane.

Casa Sotheby’s, a realizat, în ultima seară de licitaţie, 276.560.750 de dolari.

Primele 25 de loturi au făcut parte din Colecţia Steven şi Ann Ames, un cuplu de mecena, filantropi şi colecţionari. Steven Ames a început să cumpere opere de artă împreună cu soţia sa la mijlocul anilor 90. A fost atât de pasionat, încât s-a înscris la Columbia University, unde îşi luase licenţa în Drept cu 20 de ani înainte, pentru a obţine un masterat în istoria artei. Teza lui propunea o analiză a influenţei fotografiei asupra artei lui Gerhard Richter. De altfel, două opere ale artistului s-au vândut în licitaţie: A B, St. James (22.737.500 de dolari) şi A B, Still, care a obţinut cel mai mare preţ al serii: 33.987.500 de dolari.

Pe locul următor s-a clasificat Andy Warhol, cu un mare Autoportret din 1987, vândut cu 24.425,000 de dolari.

David Hockney a înregistrat un nou record, cu monumentala lucrare Woldgate Woods,24, 25, and 26 October 2006. Opera, un luminos şi colorat peisaj din Yorkshire, a fost expusă în 2012 la  Royal Accademy din Londra. Estimată la 9-12 milioane de dolari, a fost adjudecată la 11.712.500 de dolari, depăşind recordul anterior al artistului, din 2009: 7,9 milioane pentru Beverly Hills Housewife.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel