Iohannis, la Summitul B9: România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, i-a spus președintele Klaus Iohannis omologului său leton, Egils Levits, în marja Summitului B9 de la București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu președintele Republicii Letonia, Egils Levits, la București, în marja Summitului B9.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, coordonarea în plan european și în diversele formate de cooperare regională, precum București 9 și respectiv Inițiativa celor Trei Mări, al cărei următor summit va fi găzduit de Președintele Letoniei la Riga, la 20 iunie 2022.

În contextul sărbătoririi în această lună a 100 de ani de relații diplomatice, cei doi președinți - român și leton - au subliniat dinamica pozitivă a cooperării bilaterale, dar și potențialul existent în domeniul economic, prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce, al educației, mediului, cercetării și securității cibernetice.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța pentru România a Inițiativei celor Trei Mări, care are implicații strategice multiple, de la componenta securitară la cea economică, cu accent pe infrastructura de transport și cea de energie.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit și decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, aceasta fiind apreciată de omologul leton ca o contribuție la asigurarea securității aliate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi președinți au avut și un schimb de vederi privind situația de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni. Au mai fost discutate și modalitățile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, atât în ceea ce privește cererea sa de aderare la Uniunea Europeană, cât și în plan economic, financiar și pentru a face față provocărilor actuale în multiple planuri.

 

Klaus Iohannis, avertisment lansat la Summitul B9: Traversăm un moment crucial

Klaus Iohannis a vorbit la Summitul B9 despre importanța și necesitatea întăririi Flancului Estic al NATO.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat în cadrul Summitul B9 că întărirea Flancului Estic al NATO devine „cu atât mai urgentă și crucială”: „Începând cu 24 februarie suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial”, a spus președintele României, transmite Mediafax.

„Începând cu 24 februarie suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euro-atlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, spune Klaus Iohannis în deschiderea Summitul Formatului București 9 (B9).

Președintele României a afirmat că acest summit oferă „o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor și în asigurarea abordărilor coordonate”.

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de azi va aborda evoluțiile actuale din Ucraina și impactul acestora. (...) În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional, în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu”, mai spune Iohannis.

El a amintit și de summitul NATO de la Madrid, care va fi organizat la sfârșitul lunii iunie.

„Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic, de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea și abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfășurare la nivel aliat, precum și procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetățenii noștri, răspunzând la amenințările reale generate de Rusia”!, conchide Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel