Hong Kong: Beijingul îşi exprimă "indignarea" după un vot în Congresul SUA

China şi-a exprimat miercuri "profunda indignare" după un vot în Camera Reprezentanţilor de la Washington în favoarea libertăţilor civile în Hong Kong, notează AFP.

"Lansăm un apel Statelor Unite (...) să înceteze imediat amestecul în problemele Hong Kongului şi în problemele interne ale Chinei", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, în timp ce Beijingul se confruntă de patru luni cu o provocare fără precedent din partea manifestanţilor din Hong Kong.

Camera Reprezentanţilor a adoptat marţi o "Lege privind drepturile omului şi democraţia în Hong Kong" care ameninţă să suspende statutul economic special acordat de Washington fostei colonii britanice.

Textul, care trebuie să fie discutat în Senat, ar condiţiona menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii apreciate convenabilă în domeniul respectării drepturilor omului din parte autorităţilor din Hong Kong.

Prevede, de asemenea, sancţiuni pentru orice responsabil care ar aboli "libertăţi fundamentale" în acest teritoriu semiautonom.

Fosta colonie britanică traversează de patru luni cea mai gravă criză politică după retrocedarea sa către China în 1997, cu acţiuni uneori violente pentru a denunţa un recul al libertăţilor, a cere reforme democratice şi a denunţa o ripostă a poliţiei apreciată brutală de protestatari.

În acest context, purtătorul de cuvânt chinez a avertizat că votul parlamentarilor americani va avea drept consecinţe "măsuri energice" din partea Chinei, fără să precizeze care sunt acestea.

"Statele Unite au interese importante în Hong Kong. Dacă proiectul de lege este adoptat definitiv, aceasta va afecta nu doar interesele chineze şi relaţiile chino-americane, dar va dăuna semnificativ şi intereselor americane", a avertizat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel