Grindeanu îi răspunde lui Iohannis după atacul VIRULENT

Sorin Grindeanu, prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, i-a răspuns lui Klaus Iohannis după atacul referitor la conducerea ANCOM.

"Vreau să explicăm care este situația. Până în 2009, instituția care a precedat ANCOM se afla în subordinea directă a Ministerului Comunicațiilor. În 2009, Guvernul României era condus de Emil Boc, iar președinte era Traian Băsescu. S-a dat o OUG prin care acea instituție avea schimbată modalitatea de numire a conducerii. Din acel moment, s-a ajuns la această soluție, ca o instituție care nu are practic nicio legătură cu Președinția să aibă conducerea numită de președinte la propunerea Guvernului.

Ce s-a întâmplat ieri, prin aprobarea acelei OUG a fost, pe lângă deblocarea situației de la ANCOM care este înghețată de la începutul acestei săptămâni, revenirea la o situație normală, la o situație care există în aproape toate statele membre din UE. Și vă mai spun un lucru: ANCOM este o instituție care funcționează în subordinea Parlamentului României. Conducerea este numită la propunerea Guvernului de către președintele României", a zis Alina Petrescu la Antena 3, în emisiunea Mihaelei Bîrzilă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acţionează Guvernul.

"Dacă Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, pentru că, până la urmă, această instituţie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situaţia să fie rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul", a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

În opinia acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.

"Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător", a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

[citeste si]

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM.

Prin acest act normativ, preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM vor fi numiţi la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel