Georges-Emmanuel Clancier a murit

Rodica Mitu / 05 iul 2018 / 11:13 Salveaza PDF Comentarii
Lumânare
Descriere foto: Lumânare

Georges-Emmanuel Clancier a murit.

Scriitorul francez Georges-Emmanuel Clancier, laureat al premiului Goncourt pentru poezie şi autor al unor volume ca 'Pain noir' şi 'L'Eternité plus un jour', a murit în somn, potrivit editorului său, Albin Michel, citat de EFE.

Pentru cărţile sale el a primit mai multe premii, printre care Goncourt şi Grand prix du roman al Academiei Franceze.

Născut la Limoges, într-o familie de meşteşugari ai porţelanului, Georges-Emmanuel Clancier a fost director de programe la RTF şi ORTF, o profesie pe care a desfăşurat-o în paralel cu activitatea sa literară. Cartea sa cea mai cunoscută este 'Pain Noir', publicată în 1956 şi primul volum al unei saga romantice ce prezintă povestea unei familii modeste între anii 1870 şi sfârşitul Primului Război Mondial. Este vorba de un ciclu romanesc de inspiraţie biografică, prezentând povestea familiei sale pe linie maternă şi care a fost ecranizat pentru televiziune, în anii 1970, de Serge Moati şi Françoise Verny.

În 2016, el a publicat 'Le temps d'apprendre a vivre', al patrulea volum al memoriilor sale din perioada 1935 - 1947. Volumul prezintă anii din timpul Ocupaţiei şi Regimului de la Vichy, când a participat la realizarea revistei Fontaine, prin intermediul căreia au fost publicaţi autori interzişi ca Paul Eluard, Aragon, Jean Cassou, Claude Roy, Pierre Emmanuel. Scriitorul a trăit timp de trei sferturi de secol împreună cu soţia sa, Anne Clancier, o cunoscută expertă în psihologie, care a murit în 2014, la 101 ani, notează ziarul Le Monde, potrivit Agerpres. 


Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24