Feijoada este o rețetă braziliană savuroasă. Iată cum se prepară acest delicios preparat...
Ingrediente
- 200 g şuncă afumată, tăiată cubuleţe
- 400 g cârnaţi afumaţi tăiaţi feliuţe
- 900 g costiţe de porc
- 1 ceapă albă tocată
- 4-5 căţei de usturoi
- 500 g fasole roşie, lăsată la înmuiat peste noapte
- 1,5 l apă sau stock de vită
- 1 linguriţă chimion
- 2 frunze dafin
- sare şi piper după gust
- 2 linguri pastă de tomate
- 2-3 linguri oţet de vin roşu
- pătrunjel tocat
Cum se prepară
Încinge o oală mare la foc mediu. Prăjeşte bacon-ul 5-6 minute, apoi scoate-l pe o farfurie. Prăjeşte şi cârnatul tăiat, 5 minute, şi scoate-l lângă bacon. Prăjeşte costiţele câte 4 -5 minute pe fiecare parte, scrie atlasculinar.ro. Dacă e nevoie, poţi să adaugi puţin ulei sau untură. Scoate lângă cârnaţi şi bacon. Micşorează flacăra aragazului, pune 1-2 linguri de ulei şi prăjeşte ceapa până când se înmoaie. Adaugă usturoiul pisat şi mai prăjeşte 1 minut. Scoate pe o farfurie jumătate din cantitate.
Acum, pune fasolea, apa, chimion, cele trei tipuri de carne şi foile de dafin. Daţi focul mare şi lăsaţi să fiarbă. Când a început să fiarbă, micşoraţi flacăra la mediu, amestecaţi şi acoperiţi oala cu un capac. Lăsaţi să fiarbă o oră sau până când fasolea este aproape fiartă. Adaugă acum şi restul de ceapă prăjită, pasta de roşii şi piper. Mai lăsaţi să fiarbă 10-15 minute sau până când fasolea este fiartă complet. Înlătură foile de dafin, potriveşte de sare, dacă e nevoie, şi adaugă oţetul. Scoate cam o cană de fasole cu zeamă şi dă-o prin blender. Opreşte focul. Pune piureul de fasole înapoi în oală și amestecă. Presară pătrunjel tocat.
BONUS: Arayes, cea mai iubită pizza turcească. Cum se prepară rețeta
Arayes este o rețetă turcească de pizza foarte apreciată. Iată cum se prepară...
Ingrediente
500 gr carne tocată (de miel sau viţel)
2 lipii
2 linguri muguri de pin
1 ceapă
3 linguriţe râse baharat
1 vârf linguriţă chimion (cumin)
chili (opţional)
1 lingură passata (sau o roşie mică dată pe răzătoare)
1 lingură rasă pastă de ardei
1/4 legătură pătrunjel
3-4 fruze mentă
1 lingura ulei
sare
Cum se prepară
În uleiul încins căliţi ceapa tocată mărunt. Când s-a înmuiat, adăugaţi carnea, baharat, chimion şi sare după gust. Prăjiţi până carnea e uşor rumenă. Scurgeţi mare parte din grăsimea lăsată de carne în tigaie. Gustaţi carnea şi mai adăugaţi sare dacă mai e necesar şi chili dacă o doriţi mai picantă.
Adăugaţi pasta de ardei şi cea de roşii. Adăugaţi şi verdeţurile tocate fin. Amestecaţi bine şi opriţi focul. Tăiaţi fiecare lipie în 4. Umpleţi fiecare sfert de lipie cu umplutură pregătită (cca 2 linguri în fiecare), potrivit e-retete.ro. Presăraţi muguri de pin. Apăsaţi uşor partea de sus a lipiei ca să se lipească de carne. Ungeţi lipiile cu un strop de ulei deasupra.
Daţi la cuptor la 180C pentru 5 minute, întoarceţi lipiile şi mai lăsaţi 5 minute. Serviţi calde cu iaurt şi o salată de ceapă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu