EXPLOZII pe aeroportul din BRUXELLES. ALERTĂ MAXIMĂ-VIDEO

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață la aeroportul internațional din Bruxelles, care a fost închis, potrivit presei belgiene. Potrivit Reuters, mai multe persoane au fost rănite.

UPDATE: Postul public de radio-televiziune VRT a afirmat că numărul persoanelor decedate a ajuns la 34.

UPDATE: Al-Azhar, cea mai prestigioasă instituție a islamului sunit, cu sediul în Egipt, a condamnat atentatele din Bruxelles.

UPDATE: Martorii vorbesc despre posibilitatea exploziei unei bombe ascunse într-un bagaj

Declarațiile martorilor aflați marți pe aeroportul internațional din Bruxelles indică posibilitatea ca una dintre explozii să fi fost produsă de o bombă ascunsă într-un bagaj, deoarece unele dintre victime au avut picioarele practic spulberate de deflagrație, transmite Reuters.

Un bărbat care lucrează la serviciul de securitate a bagajelor pe aeroportul Zaventem, Alphonse Youla, a declarat că, înainte de explozia primei bombe, a auzit un bărbat strigând ceva în limba arabă.

'Pe urmă plafonul casetat al aeroportului s-a prăbușit. Am ajutat să fie transportați cinci morți, cu picioarele distruse, ca și când bomba ar fi venit de la un bagaj', le-a declarat el reporterilor, cu mâinile pline de sânge. 'E de la oamenii pe care i-am cărat', a explicat martorul.

Radio-televiziunea VRT a relatat că 81 de persoane au fost rănite pe aeroport, multe dintre ele la picioare, ceea ce sugerează că a fost vorba despre o bombă ascunsă într-un bagaj aflat pe podea.

Procurorul federal belgian a afirmat, într-o conferință de presă, că una din cele două explozii de la aeroport este probabil să fi fost provocată de un atentator sinucigaș.

Sute de pasageri care nu au fost răniți au părăsit aeroportul pe o ieșire laterală, mulți dintre ei în lacrimi, unii acoperiți cu pături. Mulți au fost evacuați cu autobuzele.

Pasagera Paolo Saraca Volpini a relatat că, la circa un sfert de oră după explozii, o voce bărbătească, încărcată de emoție, s-a adresat prin megafoanele aeroportului, spunând în mai multe limbi: 'trăim un atac' și cerându-le celor prezenți în terminalele A și B să rămână pe loc.

Un pasager, care trecuse deja de controlul de securitate în momentul exploziei, a declarat că, după explozii, cei aflați în aeroport s-au panicat și au început să fugă în căutarea unui adăpost.

'Oamenii s-au adăpostit în magazine și pe unde au putut. Am reușit să ne urcăm în avion, dar nu a decolat și apoi am fost escortați spre autobuze', a relatat Sylwia Czerska, care se afla pe drum spre Geneva.

Martori au afirmat că prima explozie a avut loc lângă ghișeul băncii Belfius, în apropierea lifturilor din aripa stângă a terminalului de plecări. A doua explozie a fost mai puternică, producându-se mai aproape de cafeneaua Starbucks, aflată în centrul terminalului.

'Au fost aproape simultane. A fost o apocalipsă', a mărturisit Samir Derrouich, angajat al restaurantului Autogrill de pe aeroport.

UPDATE: Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul "Albastru - precaut", a anunțat, marți, Serviciul Român de Informații.

UPDATE: TAROM anulează toate zborurile spre și dinspre Bruxelles programate marți și miercuri, pasagerii pentru aceste curse având posibilitatea să fie preluați de toate aeronavele companiei care pleacă din Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen și Londra în cele două zile.

UPDATE: Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situaţia creată după exploziile din Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles, +32(0)2 344 0854.

UPDATE: Autoritățile belgiene au instaurat nivel de alertă gradul 4 ca urmare a evenimentelor de tip terorist care au avut loc, marți, la Bruxelles, aeroportul internațional Zaventem fiind închis pentru toate decolările și aterizările programate, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-o alertă de călătorie.

UPDATE: Cel puţin 10 morţi şi 30 de răniţi, în două explozii pe un aeroport din Bruxelles, spun surse dintr-un spital de la Bruxelles.

UPDATE: Explozii Bruxelles. Andi Cristea, europarlamentar PSD: Am schimbat biletul-exclusiv

UPDATE: Toate stațiile de metrou au fost închise.

UPDATE: O a treia explozie a avut loc la Bruxelles. De data aceasta, ținta a fost o stație de metrou.

UPDATE: Corespondentul canalului de televiziune Sky News, Alex Rossi, aflat la aeroportul Zaventem, a declarat că a auzit 'două explozii foarte, foarte puternice'. Am simțit clădirea mișcându-se. Erau praf și fum peste tot, a spus el.

Claude Moniquet, expert în terorism, a declarat pentru cotidianul La Libre Belgique că, 'după imagini, exploziile au fost puternice'. 'Este nevoie ca încărcătura (explozivă) să fie puternică pentru a putea sparge geamurile', a declarat Moiquet, care a refuzat să facă alte comentarii.

UPDATE: Antrenorul Mircea Rednic a povestit că fiica sa Luana se afla pe aeroportul din Bruxelles şi că vorbea cu ea la telefon chiar în momentul în care s-au auzit exploziile. Ea a povestit şi ea că a văzut mai multe persoane rănite.

UPDATE: Ipoteza unui atentat nu a fost nici confirmată, nici infirmată.

UPDATE: Bilanţul provizoriu arată că sunt 11 morţi şi 25 de răniţi.

Conform agenției Reuters, mai multe persoane au fost rănite.

Cauza deflagrațiilor nu este clară deocamdată. Postul de televiziune britanic Sky News a anunțat că exploziile au avut loc în terminalul de plecări, în apropierea biroului companiei American Airlines.

VEZI ȘI: EXPLOZII BRUXELLES, morți și răniți. Imagini șocante - VIDEO

Martorii au declarat că au "simţit " undele de şoc provocate de explozii şi cred că deflagraţiile au avut loc la check-inul pentru cursa American Airlines, la ora locală 8.00 dimineaţa ( 9.00- ora României).

[citeste si]

Potrivit unui martor citat de RTBF, mai multe persoane au fost rănite în terminalul de plecări din faţa hotelului Sheraton.

Media belgiene au relatat că legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate.

știre în curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel