Deţinuţi politic, evocaţi în cadrul unui simpozion: Au suferit tot ce se putea suferi

Inchisoare
Inchisoare

Personalitatea foştilor deţinuţi politic Nicolae Purcărea, Teofil Mija şi Petre Baicu a fost evocată, miercuri seara, la Centrul Cultural 'Reduta' din Braşov, în cadrul simpozionului "Efigii ale unor generaţii neînfricate. Nicolae Purcărea, Teofil Mija şi Petre Baicu, mereu vii în memoria braşovenilor".

Preşedintele Fundaţiei 'Ion Gavrilă Ogoranu', Coriolan Baciu, a afirmat că este vorba despre mari personalităţi ale acestei generaţii care 'au suferit tot ce se putea suferi' în secolul XX. 'Pentru braşoveni cred că a rămas în memorie una dintre persoanele pe care le comemorăm azi, dr. Teofil Mija, cel care a scris cartea 'Generaţia neînfrântă'. Despre ei vorbim, mari personalităţi ale acestei generaţii, care au suferit tot ce se putea suferi într-un secol XX, cumplit pentru foarte mulţi dintre concetăţenii noştri, oameni care au trecut prin război, oameni care au trecut prin puşcării, prin lagăre de muncă, oameni care nu şi-au pierdut credinţa şi care ar trebui să fie în România de azi modele care ar trebui reflectate în presă, în cărţile de istorie. Din păcate, năvala cotidianului face ca aceste persoane deosebit de importante şi de o mare calitate morală, intelectuală, artistică să fie ignorate de prezentul cotidian. Tocmai de aceea, Fundaţia 'Ion Gavrilă Ogoranu' îşi continuă menirea de a aduce periodic aminte publicului de aceste persoane deosebite', a declarat pentru Agerpres Coriolan Baciu.

Prezent la simpozion, actorul Dan Puric a declarat pentru Agerpres că dacă ar fi să judecăm în termenii realităţii, cei trei foşti deţinuţi politic s-au jertfit pentru nimic. "De fapt, ei s-au jertfit pentru poporul român iar ceea ce trăim azi este reacţia indolentă şi iresponsabilă a unei populaţii care nu mai are memorie şi a unor conducători care se ocupă cu ştergerea sistematică a acestor memorii la comandă internaţională. Este o jignire adusă poporului român, pentru că, personal, i-am cunoscut pe domnul Nae Purcărea şi pe domnul doctor Mija. Oameni excepţionali, martiri ai neamului românesc care, dacă ar fi avut şansa să se nască în Polonia, acum tot poporul i-ar fi comemorat", a afirmat Dan Puric.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy