Urmărește emisiunea live


Depresia poate ucide. Călin Scripcaru: Este o boală în creștere marcantă

Actorul american Robin Williams a murit luni la vârsta de 63 de ani. Starul din "Cercul poeţilor dispăruţi" s-a sinucis. Robin Williams suferea de depresie de mai multă vreme, coroborată cu dependenţa de alcool care îl îngenunchease. Despre acest subiect a vorbit pentru DC News, prof. univ. dr. Călin Scripcaru, explicând și care este poziția societății din România despre depresie.

VEZI ȘI: Actorul ROBIN WILLIAMS, găsit mort în casă. O tragedie americană


DC News: Depresia poate duce la sinucidere?

Călin Scripcaru: Depresia are mai multe forme. Este o formă ușoară care poate fi combătută prin eforturile persoanei afectate, dar există și forme mai complicate în care tratamentul medical devine obligatoriu. În primul rând, lupta cu episoadele depresive trebuie să o ducă persoana afectată. Este practic un război cu sine însuși și este un război în care pacientul trebuie să facă totul pentru a evita simptomele depresiei. Mai precis, oamenii trebuie să evite momentele de singurătate și să aibă mereu pe cineva aproape și trebuie să evite momentele de cădere psihică prin sport și alte activități fizice. Sunt niște tehnici prin care pacientul își poate reveni.

VEZI ȘI: Scrisoarea INCREDIBILĂ a unei soții către amanta soțului: Nu te pune pe gânduri?

DC News: Cum se complică lucrurile în cazul în care persoana afectată de depresie consumă droguri și alcool?

Călin Scripcaru: Alcoolul este un fals antidepresiv. După cum știm cu toții, alcoolul generează o stare de bine, psihic vorbind. După terminarea efectelor alcoolului intervine o cădere psihică mai importantă decât cea anterioară. Cu cât consumul băuturilor alcoolice este mai des, cu atât scăderea sa psihică se adâncește. Spre norocul nostru, foarte puține dintre cazurile de depresie ajung la suicid pentru că tratamenele psihiatrice reușesc să învingă episoadele grele de depresie.

DC News: De ce persoanele care au totul recurg la astfel de gesturi?

Călin Scripcaru: Există multe cauze de depresie și de suicid. Există și suicidul rațional care intervine, de exemplu, la o persoană care este în șomaj și nu mai are cu ce să-și hrănească familia sau la o persoană care este afectată de o boală incurabilă. Cazul lui Robin Williams, care avea aparent totul, nu este singular. Cei din afară pot spune că persoana care s-a sinucis avea tot ce voia, motiv pentru care nu avea de ce să se sinucidă, dar să știți că și în situația în care ai tot ce vrei, la un moment dat îți pierzi sensul vieții. Orice ți-ai dori poți să obții și nu îți mai vezi scopul în societate. Chiar și bunăstarea despre care vorbim poate duce la o izolare a persoanei respective. Mulți actori cu avere impresionantă sunt, de fapt, singuri în sufletul lor. Nu pot ieși în societate pentru că sunt filmați și urmăriți la tot pasul și de aceea se izolează. În al doilea rând, când singurătății i se mai adaugă și consumul de alcool și droguri... depresia este instalată. Sunt persoane care atunci când văd că apar gânduri de suicid, cer ajutorul celor din jur – familiei și, în cele din urmă, medicului. Din păcate, în societatea noastră, rudele nu au timp și poate nici dispoziția să observe simptomele de depresie la cineva de alături. Trebuie să fii un foarte bun psiholog pentru a-ți da seama că omul respectiv intră într-o depresie pe care încearcă să o ascundă. Bolnavii care ajung în fază avansată de depresie reușesc să mascheze foarte bine boala. Mulți dintre ei zâmbesc, dar totul este fals. Ei trăiesc într-o lume tristă dominată de gânduri depresive.

DC News: Cum este privită depresia în România?

Călin Scripcaru: La nivel mondial, nu doar în România, depresia este o boală în creștere marcată prin faptul că viața de zi cu zi este tot mai stresantă și tot mai nesigură, dominată de conflictualitate. Se preconizează că în următorii ani, una din cinci persoane va avea cel puțin un episod depresiv pe parcursul vieții. În România, sistemul privind tratamentul depresiei este foarte bine pus la punct, la standarde europene. Carența stă în poziția societății asupra acestei boli. Societatea nu are timp să acorde atenție depresiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel