Cutremure în justiție. Răzvan Savaliuc vorbește despre două anchete cu efecte puternice-exclusiv

Anchetele sale au dus la adevărate cutremure în justiție. Din 1993 și până acum, Răzvan Savaliuc a realizat articole cu efecte pe care uneori poate nu le-a preconizat.

Jurnalistul de la Lumea Justiției a vorbit - în exclusivitate pentru DC News - despre două dintre anchetele sale care au avut consecințe extrem de importante.

"Am avut mai multe dezvăluiri care au produs cutremure. Prima în 1994 când am semnalat în ZIUA că niciun judecător nu mai are dreptul să judece întrucât nu erau numiţi în funcţie prin decret prezidenţial, adică nu aveau inamovibilitate pentru că fostul preşedinte Ion Iliescu nu respectase termenul dat de Legea 92/1992 privind organizarea judecătorească şi nu îi numise în funcţie. Şi în trei luni de la articolul meu s-au emis toate decretele. Am mai avut una tare prin 1997, tot în ZIUA, când am publicat o listă cu circa 30 de judecători de la Curtea Supremă, toţi cu funcţii de vază în fostul partid comunist. Şi am avut surpriza ca în mai puţin de o săptămână, preşedintele de atunci al României, Emil Constantinescu, să emită un decret prin care a revocat în bloc 17 judecători supremi din funcţii. Pe atunci era posibil... Şi acum mă mai văd cu foşti judecători de Supremă, aflaţi la pensie, care îmi mai amintesc amical: "Ce ne-ai făcut atunci, Razvane!" Nimeni nu mi-a purtat pică. Mi-am făcut profesia. Anchete tari am avut periodic, dar cele din perioada de tranziţie, când exista un paradis de subiecte tari, au farmecul lor incontestabil", a spus Răzvan Savaliuc pentru DC News.

[citeste si]

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să-și clădească o carieră în justiţie, de exemplu să fie procuror sau judecător, jurnalistul ne-a zis: "Uneori da. Procuror m-aş fi făcut dacă aş fi ales o asemenea carieră. Însă am realizat mereu că a fi jurnalist responsabil e cu mult mai atractiv. Am fost toată viaţa învăţat să exprim ceea ce gândesc. Ca magistrat nu poţi vorbi, ţi se interzice prin lege. Nu m-aş împaca niciodată cu asemenea restricţii. Poţi schimba mult mai multe în percepţia şi viaţa oamenilor ca jurnalist. Iar satisfacţiile profesionale sunt incomparabil mai mari".

VEZI ȘI: Răzvan Savaliuc, interviu exclusiv: Şantajul mi se pare cel mai urât lucru pe care un jurnalist îl poate face

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel