Răzvan Savaliuc, jurnalist de investigație la Lumea Justiției, a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a vorbit despre cele mai mari provocări ale sale de până acum.
Din 1993, Răzvan Savaliuc a activat ca jurnalist de investigații la Baricada. A fost o alegere nativă, de mic fiind atras de a scoate adevărul la suprafață. În ianuarie 2010, după ce cotidianul Ziua – la care a lucrat peste 16 ani, din prima zi a publicației – a intrat în insolvență, s-a trezit în stradă alături de colegi. A decis să o ia de la capăt alături de jurnalista Adina Anghelescu și așa a apărut Lumea Justiției, cea mai importantă publicație pe zona Justiției. Despre toate aceste lucruri ne-a vorbit Răzvan Savaliuc care a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News.
DC News: Ce s-a schimbat în jurnalismul de investigație din 1993, pe vremea când scriați la Baricada, și până astăzi?
Răzvan Savaliuc: Jurnalismul de investigaţie devine un gen pe cale de dispariţie. Puţini mai fac anchete. Iar şi mai puţini pretind că fac anchete, când în realitate se limitează la a prezenta situaţii de fapt fără să le analizeze măcar la nivelul de a înţelege subiectul pe care îl abordează. Fenomenul de regres al jurnalismului de investigaţie se datorează faptului că presa e guvernată de rating (contează ceea ce aduce mai mulţi cititori/telespectatori/vizitatori şi nu valoarea unui material în sine) ceea ce face ca articolele de calitate să mai existe în presa specializată. E adevărat că şi majoritatea consumatorilor de presă încurajează acest regres. La aceasta se adaugă faptul că din cauza perioadei nefavorabile economic, instituţiile de presă îşi plătesc prost jurnaliştii (aceştia sunt puţin motivaţi) şi se vrea cantitate nu calitate, dar şi faptul că instituţiile de presă nu permit dezvoltarea jurnaliştilor de investigaţie întrucât sunt prea des obligate să facă compromisul economic. Adică să nu permită să fie abordate aspecte negative de interes general, din zone care pot aduce publicitate. Iar un jurnalist de investigaţie cu experienţă înţelege compromisul economic, dar nu poţi să-l cenzurezi mereu când are subiecte de prima mână. Presa privată din întreaga lume funcţionează pe baza compromisului economic, altfel nu s-ar putea finanţa, însă la noi un jurnalist veritabil de investigaţie devine prea des incomod chiar în interiorul redacţiei dacă nu acceptă să se auto-cenzureze. Să nu uităm că mulţi patroni de presă stau cu teamă că oricând li se poate face dosar penal – asta e moda prezentă în România. Oricine poate fi terminat cu ajutorul unor unelte din marile parchete. Jurnalismul de investigaţie nu va dispărea niciodată, dar în prezent traversează cea mai dificilă perioada post decembristă.
[citeste si]
DC News: Care au fost cele mai mari provocări ca jurnalist? Mă refer și la cele 200 de procese pe care le-ați câștigat.
Răzvan Savaliuc: Au fost multe şi nu contează care anume. Provocările au ţinut în primul rând de impactul dezvăluirilor pe care le-am putut face la un moment dat sau altul. Provocarea a fost mereu să fii cât mai bine informat astfel încât atunci când lansezi un material de impact, să nu poţi fi combătut, să ţi se demonstreze că ai greşit. Dacă lumea tace când ai publicat un subiect de prima mâna e limpede că ai lovit în plin. Comentarii şi replici apar de regulă când o dai în bară sau când – foarte rar – ai în faţă personaje foarte abile şi cu protecţie. Când ai un subiect tare, provocarea e cum să faci să fie mai penetrant şi să nu te expui gratuit. Adică să îl publici într-o manieră cât mai responsabilă, pentru ca să nu poţi fi acuzat că faci vreun anume joc şi astfel să îţi compromiţi munca. Jurnalismul responsabil trebuie să fie permanentă provocare a unui jurnalist. Şi responsabilitatea implică cunoaştere şi experienţă. Nu oricine poate fi jurnalist de investigaţie. Poate avea şansă să dea peste un subiect bun, dar restul ţine de pregătirea şi experienţa lui. Sau a şefilor care îl coordonează.
DC News: Ce nu aţi face niciodată ca ziarist?
Răzvan Savaliuc: Nu aş publica niciodată ceva de care să nu am convingerea că aşa este. Oricine se poate înşela, greşi, numai cine nu munceşte nu greşeşte, dar dacă eşti construit în aşa fel încât să ai un caracter puternic şi să nu poţi scrie cu bună ştiinţă un neadevăr, va fi paza ta cea mai bună. Nu mi-aş face capital jurnalistic pe seama tragediei altora şi nu aş face presiuni asupra nimănui pentru a trage folos din asta. Şantajul mi se pare cel mai urât lucru pe care un jurnalist îl poate face. Se poate face presă de calitate fără să strângi cureaua.
DC News: Spuneaţi că aţi fost unul dintre jurnaliştii care au reformat sistemul judiciar. Vorbiţi-ne despre munca şi efortul care au stat în spatele acestei transformări.
Răzvan Savaliuc: Cred că despre mine vă pot vorbi cel mai bine cei din sistemul judiciar despre care scriu de aproape 25 de ani. Dar şi mulţi justițiabili. Faptul că în 5 ani de când am lansat Lumea Justiţiei am ajuns pe un site de nişă la 12.000 – 15.000 vizitatori unici/zi, în condiţiile în care în sistem există mai puţin de 7000 de judecători şi procurori la un loc cred că vorbeşte de la sine despre interesul acordat publicaţiei pe care o deţin. Şi nu m-am dat peste cap să ajung la nivelul acesta. Reţeta a fost să spun adevărul, mai ales cel pe care alţii nu vor să-l audă sau nu au curajul să îl spună.
Pe Răzvan Savaliuc îl puteți citi pe Luju.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News