Curcan la cuptor. Rețeta inedită pentru Crăciun

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Rosana Solis)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Rosana Solis)

Curcanul la cuptor poate fi o variantă mai sănătoasă pentru masa de Crăciun, comparativ cu preparatele grele care se consumă în această perioadă. Iată rețeta..

Ingrediente

1 curcan întreg (de 4 kg)
1 ceapă
1 lămâie
5 căţei usturoi
1 felie slăninuţă afumată (opţional)

Saramura

15 căni apă la temperatura camerei
6 linguri sare
3 linguri zahăr
6 foi dafin
10 boabe ienibahar uşor strivite
4 ardei iuţi uscaţi

Condimente

3 linguri ulei
2 linguriţe muştar
1 linguriţă piper
1 linguriţă boia dulce
1/4 linguriţă turmenic

Cum se prepară

Dacă este congelat curcanul, îl lăsaţi la decongelat în frigider. Apoi îl spălaţi bine, inclusiv în interior.

Într-o crăticioară mică fierbeţi 1 cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul şi ardeii iuţi rupţi bucăţi şi ienibaharul strivit pentru cca 2 minute. Lăsaţi să se răcorească un pic. Până atunci, amestecaţi restul de apă cu zahărul şi sarea şi amestecaţi până ce acestea se dizolvă, scrie e-retete.ro. Adăugaţi apa cu aromele de mai sus şi amestecaţi. Puneţi curcanul în saramură şi lăsaţi-l la frigider pentru 2 zile.

Ideal este să aveţi o oală care să cuprindă curcanul şi să pregătiţi atâta saramură cât să îl acopere complet. Dacă aveţi nevoie de mai multă saramură, creşteţi cantitatea de apă, dar şi cea de sare, zahăr şi arome proporţional. Dacă este mai mare curcanul, va trebui să-l ţineţi mai mult în saramură. Scoateţi curcanul din saramură, spălaţi-l iar bine sub jet de apă rece şi apoi absorbiţi-l cu şerveţele de bucătărie. Se acoperă curcanul cu folie de plastric şi se mai lasă la frigider 1 zi, astfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temp. camerei.

Se amesteca toate condimentele până obţinem o pastă uniformă. Cu această pastă ungem curcanul peste tot. Introduceţi în curcan sferturi de ceapă, lămâie şi căţeii de usturoi întregi şi cu coajă. Dacă e nevoie, legaţi aripile şi picioarele curcanului astfel încât să aibă o "poziţie" frumoasă. 

Încălzim cuptorul la 200C. Punem curcanul în tavă cu pieptul în jos pentru 20 minute. Întoarcem curcanul cu pieptul în sus. Scădem temperatura la 170C. Lăsăm curcanul încă 1 oră. Scădem acum temperatura la 150C şi îl lăsăm încă 1 oră. În această oră, nu uitaţi să ungeţi curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tavă sau cu puţină slăninuţă afumată topită (dacă vreţi ca pielea să aibă o uşoară aromă de afumat).

Dacă acel curcan este mai mare sau mai mic, adaptaţi timpul de coacere la 150C în concordanţă. Dacă este extrem de mare şi prin creşterea timpului de coacere vedeţi că începe să se rumenească prea tare deasupra sau în zona aripilor, aşezaţi o folie de aluminiu peste respectivele zone.

În 2 ore şi 20 minute este gata. Pentru siguranţă, puteţi folosi un termometru de friptură. Verificaţi în zona cea mai groasă a pieptului ca temp. să ajungă la 70-75C. Scoateţi curcanul din cuptor şi acoperiţi-l cu folie de aliminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească. Temperatura în interior va mai creşte cu cca 5 grade în acest timp. Serviţi curcanul cât e cald.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel