Dacă vrei să faci suc de roșii, ți-am pregătit rețeta clasică, foarte ușoară, care nu are cum să nu-ți iasă.
Ingrediente
- roşii cât bine coapte
- sare
- zahăr
- frunze de dafin
- frunze de busuioc
Cum se prepară
Spală bine roşiile şi curăţă-le de codiţe. Dacă sunt mari, taie roşiile în jumătăţi sau sferturi, apoi dă-le prin maşina pentru bulion. Odată obţinut sucul de roşii, pune-l la fiert cu sare după gust şi o lingură de zahăr pentru fiecare 3 litri de suc de roşii, potrivit retetepractice.ro. Tot la fiecare 3 litri de suc de roşii adaugă şi o frunză de dafin şi 2-3 de busuioc, în funcţie de cât de intensă vrei ca aroma să fie. Lasă sucul la fiert la foc mic, până când îşi reduce volumul cu cca 15% din total.
În răstimp, spală sticlele sau borcanele şi capacele lor şi pune-le la sterilizat după cum urmează. Într-o cratiţă mare, pune apă până la jumătate şi scufundă borcanele şi capacele odată ce apa fierbe. Pune capacul cratiţei pentru o baie de abur eficientă şi pentru o sterilizare corectă şi lasă-le la fiert pentru 10-15 minute.
Când sucul de roşii este gata, scoate frunzele de dafin şi busuioc şi toarnă-l în borcanele proaspăt sterilizate, aşezate pe o tavă de metal. Imediat ce ai umplut borcanele, pune-le capacul şi întoarce-le invers. Când se mai răcesc puţin, aşază-le într-o pătură, până când se răcesc complet. Depozitează sucul de roşii într-un loc uscat şi întunecos.
Ce roșii să alegi
"Sunt soiuri specializate pentru suc de roşii şi bulion, care trebuie să fie cu substanţă uscată ridicată, cu o pigmentaţie frumoasă, de regulă roşu-grena, cu puţine seminţe în fruct şi, ce este mai important, să aibă aciditate scăzută, adică să nu înţepe la limbă aşa cum ne dorim la roşiile pentru consum în stare proaspătă. Deci, trebuie să fie fade, ca să nu creeze fenomenul de fermentaţie, să umfle capacele borcanelor”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, potrivit Adevărul.
Roşiile mari de grădină, cum ar fi cele ţigăneşti sau inimă de bou, nu sunt potrivite pentru procesare. De asemenea, pentru ketchup, roşiile trebuie să aibă un raport echilibrat între substanţa uscată şi apa, doar două soiuri fiind pretabile pentru astfel de produs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu