Cum se coc vinetele corect? 3 metode de coacere și curățare a vinetelor

Foto Ilustrativ/Pexels Viktoria Slowikowska
Foto Ilustrativ/Pexels Viktoria Slowikowska

Cum se coc vinetele corect? 3 metode de coacere și curățare a vinetelor. Vinete coapte la grătar, la cuptor și la oală, fiecare metodă descrisă pas cu pas, cu multe sfaturi utile. Curățarea corectă a vinetelor coapte.

Sunt negre și lucioase, gata de copt și de folosit în cele mai gustoase rețete cu vinete. Căci, fără vinete, nici delicioasa zacuscă n-ar mai fi chiar așa de delicioasă iar salata de vinete ar fi, evident, imposibilă!

E important să alegem vinete de calitate. Soiurile românești au coaja violetă foarte închis, aproape neagră. Cu cât sunt mai închise la culoare și mai lucioase, e semn că sunt bine coapte, ajunse la maturitate. Ne ghidăm și după codiță, care trebuie să fie, pe cât posibil, verde, nu uscată, acesta fiind un semn al prospețimii vinetelor. Dacă le pipăim, trebuie să le simțim ușor pufoase, nu tari ca piatra.

Coacerea pe grătar/disc/flacără

Cea mai cunoscută și cu eficiența dovedită metodă de a coace vinetele este în contact direct cu o suprafață încinsă sau chiar direct la flacără. Dacă avem cantități mari de vinete de copt, varianta cu flacăra nu e foarte eficientă. Durează destul de mult să plimbi vânătă cu vânătă prin flacăra aragazului, până se arde coaja și se înmoaie și miezul.

Rămâne, deci, varianta cu suprafața bine încinsă. Aceasta poate fi un grătar, un disc, o plită încinsă pe foc de lemne sau chiar pe aragaz. În general, este de preferat să optăm pentru această metodă dacă avem posibilitatea de a o pune în practică în aer liber. Nu de alta, dar atunci când se coc vinetele pe aragaz, mirosul de fum persistă săptămâni în șir în casă. Asta pentru că e foarte important ca acea coajă violacee-neagră de la suprafața vinetelor să aibă urme clare de arsură. Pe alocuri, coaja trebuie chiar să se carbonizeze, pentru ca vinetele să aibă acea aromă specifică de afumat.

 Deci, cum se coc vinetele pe grătar?

Se încinge foarte bine grătarul/discul/plita etc. Se spală vinetele, se zvântă și se înțeapă cu furculița din loc în loc. Astfel, vom preveni explozia acestora în timpul coacerii. Se așează vinetele pe grătar/disc/plita bine încinsă și se coc, întorcându-le de jur împrejur până ce coaja e arsă iar miezul e foarte moale. Ne putem da seama de cât de moale e miezul apăsând vinetele ușor. Atenție, miezul trebuie să fie moale de la vârf până la codiță, nu doar pe alocuri. În funcție de cât de puternic e focul și de cât de mari sunt vinetele, coacerea poate dura 20-30 de minute.

Coacerea vinetelor la cuptor

Se spală bine vinetele. Le zvântăm, le tăiem codițele și le tăiem în două pe lungime. Le presărăm apoi cu puțină sare pe partea cu tăietura și pornim cuptorul. Îl fixăm la 210°C, pe funcția grill.  Arajăm vinetele astfel pregătite într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu tăietura în jos.

Coacem vinetele în cuptorul preîncins la 210°C, pe funcția grill, până miezul se înmoaie bine iar coaja are urme de arsură din loc în loc. În funcție de mărimea vinetelor, poate dura 15-25 de minute.

Pregătim un vas colector, acoperit cu o sită de material plastic, în care să punem vinetele curățate la scurs. Imediat ce le-am scos din cuptor, luăm vinetele coapte din tavă cu o spatulă și le transferăm pe tocător.

Le scobim repede cu o lingură, cât sunt fierbinți. Miezul iese dintr-o singură bucată, foarte ușor. Punem miezul copt în sita de plastic pregătită și lăsăm vinetele să se scurgă bine de suc.

Cum se coc vinetele la oală?

Se spală și se zvântă vinetele, apoi se curăță de coajă cu un peeler sau un cuțitaș și li se taie codițele. Tăiem vinetele în sferturi, pe lungime. Într-o oală cu fundul mai gros, aranjăm cojile de vinete, cu partea colorată în jos, spre fundul oalei.

Deasupra cojilor, aranjăm sferturile de vinete.Acoperim oala cu capacul. Udăm bine și stoarcem un prosop de bucătărie împăturit în două, apoi îl așezăm peste capac, ca să împiedicăm fumul să iasă. Avem nevoie de fum, el va da gustul specific de afumat al vinetelor!

Punem oala pe aragaz, pe foc iute, pentru 10 de minute. După primele 10 minute, focul se reduce la mediu pentru încă 5-10 minute. Verificați după 5 minute, eu le-am ținut, însă, 20 de minute în total, până s-au înmuiat bine.

E bine să deschidem oala pe balcon, pe terasă, pe pervazul unei ferestre deschise, pentru că va ieși fum mult. Când deschidem oala, vom găsi vinetele moi, bine coapte și cu un miros puternic afumat. Nu, nu sunt fierte, în oală nu va fi nici o picătură de lichid. Scoatem vinetele și le punem într-o sită de plastic, apoi scoatem și cojile carbonizate de pe fundul oalei. 

Sursă articol și galerie foto: lauralaurențiu.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel