Cum să alegi peștele cel mai proaspăt și de calitate

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Durata și temperatura de depozitare sunt doi factori cheie pentru a putea mânca pește în siguranță.

În termeni generali, peștele, dacă este ținut la temperatura camerei, are tendința de a-și deteriora carnea în scurt timp. Depozitarea eficientă poate păstra peștele până la o săptămână atunci când este ținut la 0 grade. Când este înghețat, poate dura mult mai mult.

Cum se păstrează peștele

Sensibilitatea peștilor la temperatură este legată de natura compoziției sale. Aceasta variază între diferitele specii și în raport cu mediul acvatic în care trăiesc, dar se știe că există colonii de bacterii situate mai ales în partea externă a animalului și intestinul acestuia. Aceste bacterii proliferează după moartea animalului și dacă acest proces nu este oprit prin temperaturile scăzute, carnea de pește se deteriorează rapid.

Eviscerarea peștelui este foarte importantă deoarece în tractul digestiv pot exista concentrații de germeni care se pot reproduce, iar dacă este gătit necorespunzător aceste bacterii sunt un risc real pentru organismul nostru: gastroenterita. 

Cum să recunoști dacă peștele este proaspăt

Mirosul peștelui este fundamental în acest sens. Dacă este perceput chiar și un ușor miros de amoniac, aceast lucru indică faptul că germenii s-au dezvoltat în cantități mari.

Fermitatea cărnii unui pește proaspăt: O suprafață lucioasă, fermă și elastică este un semn de prospețime. Mai mult decât atât, este recomandat să verifici peștele cu degetul. Apasă ușor carnea, iar dacă aceasta revine rapid la forma inițială, cu siguranță este un pește proaspăt, numai bun de gătit. De asemenea, în supermarket poți verifica dacă solzii sunt bine atașați de pește și nu se desprind ușor atunci când îi atingi, potrivit Dancing Lobster.

Aspectul peștelui proaspăt: Departe de adevăr este ideea conform căreia numai peștele care încă mai mișcă este proaspăt. De fapt, peștele proaspăt se recunoaște după ochii clari, colorați și bombați și după branhiile roșii. Uneori, când peștele este păstrat pe un pat de gheață care intră în contact direct cu ochii peștelui, aceasta ar putea afecta aspectul ochilor, de acea este bine să te uiți la piele sau solzi. Aceștia trebuie să aibă un aspect luminos și metalic, deloc tern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel