Ți-e dor de gustul delicios al brânzoaicelor preparat de bunica? Iată rețeta veche, tradițională...
Ingrediente
- făină 400 g
- untură 150 g
- lapte 200 ml
- drojdie 40-50 g
- zahăr 2 linguri
- sare după gust
Umplutură:
- brânză dulce sau sărată 200 g
- un ou
- smântână 50 g
- făină o lingură rasă
- zahăr vanilat
- sare după gust şi caz
Cum se prepară
În făina cernută se face un loc la mijloc şi se pune untura bine sleită. Se frământă și cu sare, după aceea se adaugă treptat laptele cald în care s-au dizolvat drojdia şi zahărul. Se frământă aluatul în continuare, până ce începe a se desprinde de vas.
Se lasă să dospească încet. Se întinde o foaie mare de aluat nu prea subţire. Se taie în pătrate de 8-9 cm, se pune deasupra umplutura cu lingură. Se aduc colţurile la mijloc în formă de plic, apăsând uşor cu degetul înmuiat în apă ca să se lipească. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc potrivit. În momentul în care se dau la coacere, se mai poate pune deasupra caşcaval ras.
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
BONUS: Chec umed cu cacao. Cum se prepară
Pentru a prepara cel mai bun chec umed cu cacao ai nevoie de următoarele ingrediente:
- jumătate de linguriță de sare
- opt ouă
- o linguriță de coajă de lămâie
- 400 grame de zahăr
- 500 grame de făină
- 250 mililitri de ulei
- 250 mililitri de lapte
- 10 grame de praf de copt
- 2 linguri de cacao
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul, la 180 de grade. Se tapetează cu hârtie de copt două tăvi mari. Într-un bol se sparg ouăle, se adaugă sarea și se mixează timp de câteva secunde. Ulterior, se adaugă și zahărul, iar compoziția se mixează în continuare, până când își dublează volumul.
Se adaugă și uleiul și, treptat, se incorporează făina amestecată cu praful de copt. Se alternează cu laptele și ulterior se adaugă și esența de vanilie și coaja de lămâie, scrie spynews.ro. Trei sferturi din aluatul obținut se așează în cele două tăvi, în părți egale.
În aluatul care ne-a mai rămas adăugăm esența de rom și cacao. Și acest aluat se pune în tăvi, peste cel alb, apoi se amestecă pentru a-i da un model și se lasă la cuptor timp de aproximativ 50 de minute.
După ce s-a copt, se scoate checul din tăvi și se presară pe deasupra cu zahăr pudră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu