Crescătorii de porci și păsări pot primi ajutor de 100 de euro pentru fiecare animal. Care sunt condițiile

foto: Freepik
foto: Freepik

Ajutor de 100 euro/UVM pentru crescătorii de păsări și de porci.

Crescătorii de păsări și porci vor beneficia de un sprijin semnificativ, având în vedere că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a făcut public un proiect de Ordonanță de Urgență care instituie o schemă de ajutor de stat. Această inițiativă are scopul de a susține activitatea crescătorilor din sectorul suin și avicol, oferindu-le un cadru transparent și decisiv pentru beneficiile pe care le pot obține, informează Agrointeligența.

Valoarea totală maximă estimată a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin și 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol.

Cum se face calculul

Coeficienții de conversie sunt specificați în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018. Acești coeficienți sunt următorii: 0,3 UVM pentru porci grași, 0,5 UVM pentru suinele de reproducție, inclusiv scroafele și scrofițele, 0,007 UVM pentru puii de carne și puii eclozionați, 0,03 pentru puii de curcă și puii eclozionați de curcă, precum și 0,014 UVM pentru tineretul de înlocuire și găinile ouătoare, tineretul de reproducție și găinile rase grele.

Condiții de eligibilitate

- să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;

- să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producție per capacitatea exploatației, pentru porc gras și/sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de reproducție;

- să fi desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar, pentru cel puțin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionați de găină/pui eclozionați de curcă și /sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de găini ouătoare (tineret și adulte) / pentru fermele de reproducție (tineret și adulte).

Cine primește banii

Beneficiari ai schemei pot fi:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Ajutorul de stat este acordat beneficiarilor în funcție de capacitatea lor de producție în condiții minime de bunăstare, deținută în perioada cuprinsă între 1 august 2022 și 31 august 2023, exprimată în echivalentul Unităților de Muncă Standard (UVM) și diferențiată în funcție de categoriile de suine/păsări.

Valoarea totală pe care o poate primi fiecare întreprindere care operează în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel