Cozonac "bețiv". Rețeta specială pentru Crăciun

Dacă vrei să îi surprinzi pe cei dragi de Crăciun, poți prepara un cozonac special cu... coniac. Iată rețeta...

Ingrediente

Aluat

25 g drojdie proaspătă
530 g făină
120 ml lapte
150 g unt cu 80% grăsime
2 ouă întregi
3 gălbenuşuri
5 g sare
80 gr zahăr
30 ml cogniac 
coajă de lămâie şi portocală

Umplutură

500 g nucă prăjită şi măcinată
200 g zahăr
80 g cacao
3 ouă
50 ml cogniac 

Sirop

200 ml apă
200 g zahăr
100 ml cogniac 

Cum se prepară

Aluat

Drojdia se sfărâmițează într-un castron, se adaugă 3 linguri de făină (din cele 530 g ) şi 60 ml lapte călduţ. Se amestecă şi se lasă la crescut 15 min. Cât stă la crescut drojdia, se mixează cele 2 ouă, gălbenuşurile, zahărul, sarea şi coniacul, se mixează bine până se topeşte zahărul, potrivit bucataras.ro. Apoi, se adaugă maiaua, făina şi restul de lapte rece de la frigider şi se frământă bine (în caz că este prea tare aluatul, se mai adaugă 1 lingură de lapte rece). Untul moale se împarte în 3 părţi egale şi se încorporează în aluat, se frământă bine până se încorporează tot untul. Când este gata aluatul, se pune într-un caston uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se dă 2 ore la frigider. După două ore, se scoate de la frigider, se împarte în două părţi egale, fiecare parte se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la frigider pentru 3 ore.

Între timp se face umplutură.

Umplutura

Într-un castron se amestecă nuca măcinată cu cacao, zahăr, cele 3 ouă şi coniacul. După 3 ore se scoate aluatul de la frigider, se întinde o foaie, se pune jumătate din umplutură, se lasă o parte de margine fără umplutură (cam de 2 degete), rulăm aluatul foarte strâns, ungem partea neumplută cu puţină apă, ca să se lipească bine când terminăm de rulat. Aşezăm ruloul format în folie alimentară, procedăm la fel şi cu a doua bucată de aluat. Băgăm la congelator pentru 20 de minute cele două rulouri. După 20 de minute, scoatem de la congelator, fiecare rulou îl secţionăm pe lung şi apoi îl împletim. Aşezăm cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt (două forme de cozonaci mai mici) şi dăm formele la frigider pentru 8 ore.

Sirop

Apă cu zahărul se pun la fiert la foc foarte mic, nu se amesteca, se lasa să fiarbă încet şi să se topească zahărul. Când a început să fiarbă se stinge focul şi se lasă la răcit, apoi se adauga coniacul. Înainte cu 20 min de a scoate de la frigider cozonacii, după ce au trecut cele 8 ore, se pune la fiert o cratiţă cu apă. Când a început să clocotească, se scot şi cozonacii, se bagă în cuptorul rece, sub ei se aşază cratiţa cu apă clocotită, se închide cuptorul şi se lasă 30 min. Apoi se scoate şi cratiţa şi tăvile cu cozonac, se încinge cuptorul la 160 grade şi se introduc cozonacii la copt, pentru 50-60 min. Se scot din cuptor, se scot şi din tavă şi se aşează amândoi cozonacii într-o tavă mai mare şi se însiropează bine cu siropul rece. Se lasă până a doua zi când se pot mânca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel