Cozonac fraged pentru masa de Paști. Cum faci să-ți iasă PUFOS. Chef Sorin Bontea, secret din bucătărie

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Cozonacul nu are cum să lipsească de pe masa de Paști. Iată rețeta simplă a lui Chef Sorin Bontea.

Chef Sorin Bontea a pregătit o rețetă simplă pentru un cozonac fraged și pufos. 

Ingrediente

-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom

Mod de preparare

Se pune laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, adică făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până se omogenizează. Se topesc 150 g de unt.

Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate de adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul capătă consistență.

Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Se frământă aluatul cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.

Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Aluatul se lasă la crescut o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.

Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata crescută se împarte în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.

Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.

Se împletesc câte 2 rulouri, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel