Cozonac cu aluat opărit, rețeta. Vedeta de pe masa de Crăciun

Sursa foto: Facebook Elena Giulia Boboaca
Sursa foto: Facebook Elena Giulia Boboaca

De Crăciun, cozonacul este nelipsit de pe masă. Iată cum se prepară, după rețeta cu aluat opărit.

Ingrediente aluat:

1 kg de făină
250 g zahăr
500 ml lapte 
4 gălbenuşuri
2 plicuri drojdie uscată
100 g unt topit
80 ml ulei
coaja rasă de la o lămâie
esenţa de vanilie
puţină sare

Ingrediente umplutură:

4 albuşuri
170 g nucă măcinată
150 g zahăr
esenţă de rom
30 g cacao
50 g stafide
rahat

Pentru uns:

1 ou + 1 linguriţă zahăr vanilat

Cum se prepară

Punem 100 g de făină într-un lighean şi turnăm 200 ml de lapte fierbinte, amestecăm şi lăsăm să se răcorească puţin. După ce s-a răcorit, punem drojdia uscată, încă 50 ml de lapte călduţ, 1 lingură de zahăr, apoi amestecăm şi lăsăm la crescut circa 20 minute. În acest timp, zahărul îl topim cu laptele rămas şi esenţa de vanilie după gust, potrivit gustos.ro.

După ce aluatul a crescut, cernem restul de făină peste maia, adăugăm laptele dulce călduţ, gălbenuşurile şi coaja de lămâie, apoi începem să frământăm un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul să ne ajutăm de materia grasă. Turnăm puţin câte puţin şi alternativ din unt şi ulei şi frământam bine până le încorporăm în aluat. În final, vom obţine un aluat omogen, elastic şi nelipicios, pe care îl lăsăm la crescut până îşi dublează volumul.

În ultimele 10 minute înainte de a-i pregăti, ne apucăm de umplutură. Albuşurile le batem spumă cu un praf de sare, adăugăm zahărul şi mixăm până se topeşte tot zahărul, trebuie să arate ca o bezea. Adăugăm cacaoa, esenţa de rom şi nuca măcinată şi omogenizăm totul foarte bine. Stafidele le punem la înmuiat în apă fierbinte cu puţină esenţă de rom, iar rahatul îl tăiem bucăţi.

După ce aluatul a crescut, îl răsturnăm pe masa de lucru (ne ajutăm de puţin ulei), îl împărţim în 2, iar fiecare bucată o întindem bine (ne ajutăm doar de mâini), punem jumătate din cantitatea de umplutură, presărăm stafide şi bucăţele de rahat şi începem să rulăm cu grijă, trăgând şi de capete să nu iasă din umplutură.

Aşezăm cozonacii obţinuţi în tăvile tapetate cu hârtie de copt şi îi lăsăm la crescut circa 20 minute, apoi îi ungem cu ou bătut amestecat cu zahărul vanilat. Dăm tăvile cu cozonacii în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 1 oră. Când sunt gata, îi scoatem şi îi lăsăm să se răcească pe un fund de lemn, în tavă şi culcaţi pe o parte pentru a nu se lăsa umplutura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel