Cod sărat cu ackee, un preparat adorat în Jamaica, dar foarte periculos. Cum îl gătești corect

Cod sărat cu ackee, un preparat adorat în Jamaica, dar foarte periculos. Cum îl gătești / Foto: Pixabay
Cod sărat cu ackee, un preparat adorat în Jamaica, dar foarte periculos. Cum îl gătești / Foto: Pixabay

Află în articol cum gătești ackee și peștele sărat, un preparat adorat în Jamaica.

Ackee și saltfish, adică ackee și peștele sărat, este un preparat tradițional din bucătăria jamaicană, care constă în fructele de ackee (Blighia sapida) gătite împreună cu peștele sărat (saltfish) și alte ingrediente. Acest preparat este considerat drept un fel de mâncare emblematic al insulei Jamaica și este adesea servit la micul dejun, dar poate fi consumat și în alte momente ale zilei.

Preparatul poate fi foarte periculos. Consumul de ackee imatur sau de semințe de ackee poate cauza otrăviri alimentare grave.

VEZI ȘI: Fructul care te poate îmbolnăvi grav dacă îl consumi atunci când este încă verde

Cum se prepară ackee și peștele sărat

Ingrediente principale:

1. Ackee: Ackee este un fruct exotic, originar din Africa de Vest, care a fost adus în Jamaica. Fructele de ackee trebuie să fie coapte corespunzător și deschise pentru a fi consumate, deoarece semințele pot fi toxice dacă nu sunt coapte. Fructele de ackee au o textură ușor moale și o aromă delicată, potrivit Chat GPT.

2. Saltfish: Saltfish este, de obicei, cod sărat care a fost desărat și rehidratat înainte de a fi folosit în preparare. Este important să fie eliminat excesul de sare.

Alte ingrediente:

Ulei vegetal sau untura pentru gătit, ceapă, ardei iute, ardei dulci, roșii și condimente precum usturoi, boia de ardei și piper negru. Diverse mirodenii și ierburi, cum ar fi pătrunjelul și busuiocul.

Cum îl gătești

Înmuiați peștele în apă rece pentru a elimina excesul de sare. Schimbați apa de mai multe ori în timpul procesului, până când peștele devine mai puțin sărat. Apoi, tăiați codul în bucăți mici sau sfărâmați-l.

Într-o tigaie, încălziți uleiul vegetal sau untura și adăugați ceapa tocată, ardeiul iute și ardeiul dulce. Căliți-le până când devin moi.

Adăugați peștele și prăjiți-l cu celelalte ingrediente timp de câteva minute.

Adăugați fructele de ackee gătite sau conservate, împreună cu condimentele (boia de ardei, piper negru) și usturoiul tocat. Gătiți totul împreună la foc mediu până când ingredientele se amestecă bine. Opțional, puteți adăuga roșii sau pătrunjel tocat pentru mai multă culoare și aromă.

Codul sărat cu ackee se servește tradițional cu banane prăjite sau pâine prăjită, dar puteți să-l combinați cu diverse garnituri după preferință. Acest fel de mâncare are o textură cremoasă și o combinație interesantă de arome sărate și dulci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel