Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi, anul acesta, cu o rețetă specială de cozonac, poți prepara un cozonac ardelenesc.
Ingrediente
100 ml + 200 ml lapte de vacă
1 linguriță esență de vanilie
coaja răzuită de la o lămâie
un vârf de sare
1 linguriță + 200 gr zahăr tos
20 gr drojdie uscată
3-4 linguri de făină
500 gr făină pentru cozonac
200 gr unt sau margarină pentru varianta economică
2 + 2 gălbenușuri de ou
1 ou
2 linguri smântână cu minim 12% grăsime
200 gr semințe de mac măcinate
1 linguriță esență de rom
50 gr stafide (opțional)
100 gr coajă de portocală zaharisită (opțional), tăiată cubulețe foarte mici
4 linguri de griș
Cum se prepară
Pune într-o ceașcă 100 ml lapte de vacă călduț, o linguriță de esență de vanilie și coaja răzuită de la o lămâie. Adaugă un vârf de sare, o linguriță de zahăr și drojdia uscată, apoi amestecă ingredientele. Adaugă o lingură de făină de cozonac, amestecă din nou ingredientele, apoi acoperă cana și așteaptă circa 5 minute să se activeze drojdia, potrivit retetedecasa.ro.
Taie untul la temperatura camerei în cubulețe mici, apoi pune-l peste 500 gr de făină pentru cozonac și amestecă ingredientele prin frecare între degete până se încorporează toată cantitatea de unt. Toarnă în bol conținutul din cană, adaugă 2 gălbenușuri de ou și smântâna apoi frământă ingredientele manual până obții un aluat de cozonac omogen și elastic
Acoperă vasul cu un ștergar de bucătărie, pune-l într-un loc călduț și așteaptă 30 de minute să dospească aluatul. Între timp, pune într-o cratiță 200 ml lapte de vacă și 200 gr zahăr tos, apoi pune cratița pe foc mediu și așteaptă să fiarbă laptele. Adaugă semințele de mac în cratiță, apoi amestecă să se omogenizeze ingredientele
Adaugă o linguriță de esență de rom, stafide și coaja de portocală zaharisită, apoi amestecă din nou ingredientele. Adaugă 4 linguri de griș, amestecă și așteaptă să se răcească umplutura de mac la temperatura camerei. După ce umplutura s-a răcit, adaugă 2 gălbenușuri de ou și amestecă bine ingredientele.
Presară 2 linguri de făină pe suprafața de lucru, apoi pune aluatul dospit deasupra și împarte-l în două părți egale. Întinde în foaie bucățile de aluat dospit. Pune pe fiecare foaie aproximativ jumătate din umplutura de mac într-un strat uniform. Rulează foile de aluat cu umplutură, apoi presează marginile să le închizi etanș.
Pune cozonacii într-o tavă cu hârtie de copt, sparge un ou, bate-l cu furculița și unge cozonacii deasupra și lateral. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 C și coace cozonacii până se rumenesc (circa 30-45 de minute). Scoate tava din cuptor și așteaptă până ce delicioasa coardă cu mac se răcește complet. Feliază fiecare cozonac cu mac ardelenesc după preferință
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu