CNMR - Ministerul Economiei. Alexandru Cumpănașu: SUCCES important

Rodica Mitu / 06 Martie 2018 / 21:03 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O delegație a Coalitiei Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), condusă de Alexandru Cumpănașu, a avut, marți, o întâlnire de lucru cu o delegație a Ministerului Economiei, condusă de Secretarul de Stat Simona Teighiu Jurj.

Întâlnirea a avut loc ca urmare a unei discuții anterioare între ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, și Președintele CNMR, în care cei doi au agreat, la nivel de principiu, o serie de măsuri ce urmează a fi puse în practică la nivel tehnic.

Astfel, în cadrul întâlnirii de astăzi, au fost discutate următoarele:

  • Societatea Națională pentru Ape Minerale (SNAM) NU va fi privatizată;
  • CNMR a solicitat conducerii MEC un control de fond la SNAM pe care să-l realizeze Corpul de Control al Ministrului Economiei;
  • Finalizarea legilor minelor, redevențelor și apelor minerale. Astfel, în perioada următoare vor continua întâlnirile tehnice pentru discutarea și finalizarea proiectelor de acte normative. CNMR va pune la dispozitie întreaga expertiză pentru ca aceste legi să simplifice procesul de eliberare a documentațiilor, să asigure transparența și competiția corectă în piață, să legifereze în beneficiul cețățenilor;
  • CNMR a prezentat situația Complexului Energetic Oltenia și a Complexului Național Hunedoara și a cerut MEC să transmită către instituțiile competente solicitările care vizează: eliminarea multi-taxării apei folosită pentru producerea de energie electrică, păstrarea și investirea în energia pe baza de cărbune ținând cont de riscul ridicat și dovedit de energia atomică.

 

În finalul întâlnirii, CNMR a agreat propunerile Ministerului Economiei privind cuantificarea la sursă a apei "de masa" precum și oblogativitatea distribuitorilor de prezentare a sursei exacte de extracție a acesteia pentru o corectă informare a cumpărătorului cu privire la sursa de proveniență și încasarea de taxe din comercializare a acesteia. Mai mult, CNMR va solicita o întâlnire cu Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului în vederea stabilirii de reglementări clare și care să evite îmbolnăvirea populației și încurajarea comercializării apei "de masa" din surse neclare sau cu risc crescut pentru populație.

[citeste si]

Declarații Alexandru Cumpănașu

"Întâlnirea de astăzi a reprezentat un succes important atât pentru CNMR, cât și pentru MEC prin reluarea dialogului în vederea finalizării celor 3 legi foarte importante, clarificarea statulului SNAM ca societate neprivatizabilă, reglementarea modului de distribuire a apei de consum pentru evitarea unor adevărate tragedii. Fără măsuri imediate, o mare parte a populației poate fi în pericol din lipsa de garanții cu privire la proveniența și calitatea apei "de masa". Acestea sunt problemele reale ale României, iar CNMR va continua să facă tot ce poate alături de istituțiilor statului pentru rezolvarea acestora", a punctat Alexandru Cumpănașu, președinte CNMR.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27