Cine ar putea fi noul premier propus din PNL. Cele PATRU nume vehiculate. Unul ar fi preferatul lui Iohannis

Foto: Facebook Florin Cîțu
Foto: Facebook Florin Cîțu

După ce Guvernul Cîțu a căzut, au început să apară primele nume de posibili premieri din PNL.

Guvernul Cîțu a căzut astăzi. Moțiunea de cenzură a trecut cu un număr istoric de voturi, iar USR PLUS a anunțat ulterior că este gata să revină la guvernare alături de PNL și UDMR doar după ce se va veni, din partea liberalilor, cu o altă propunere de premier decât Florin Cîțu. Totuși, Klaus Iohannis nu a propus astăzi un premier interimar și a declarat că primele consultări privind acest subiect vor avea loc săptămâna viitoare. Între timp, mai multe nume de posibili premieri din PNL sunt vehiculate în presă.

Ludovic Orban, susținut de 41 de parlamentari PNL

Ludovic Orban, fost președinte PNL și fost premier al României, este susținut în funcția de prim-ministru de 41 de parlamentari PNL.  Aceștia au semnat o scrisoare în care susțin că Orban "este cea mai potrivită persoană". 

"Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului. Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală,  dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice.", transmit cei 41 de liberali, prin scrisoarea lor. Vezi mai mult AICI.

Cîțu, propunerea PNL, anunță Rareș Bogdan

Florin Cîțu este susținut de Rareș Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, dar și de Lucian Bode. Rareș Bogdan a anunțat că liberalii sunt determinaţi să meargă la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu propunerea ca Florin Cîţu să fie din nou premier, în pofida faptului că USR PLUS a spus răspicat că nu îl mai vor pe Florin Cîțu premier.

"Decizia CCR spune clar că trebuie să ne prezentăm la Cotroceni în condiţiile în care mergem cu o majoritate. Încep negocierile. Toate scenariile sunt posibile, nu excludem nimic. Suntem extrem de dezamăgiţi de cei din USR-PLUS, am crezut până în ultima clipă că vor fi responsabili. Noi acum aşteptăm ca PSD, USR, AUR să vină cu o propunere de premier. Noi avem una singura, Florin Cîţu.", a declarat Rareş Bogdan la Antena 3.  Vezi mai mult AICI.

Lucian Bode, preferatul lui Klaus Iohannis

Un alt nume vehiculat în presă este cel al lui Lucian Bode, prim-vicepreşedinte PNL și ministru de Interne. Potrivit surselor Realitatea Plus, Lucian Bode, prim-vicepreşedintele PNL, ar fi preferatul președintelui Klaus Iohannis și ar avea șanse însemnate să fie numit noul premier al României.

Totuși, Lucian Bode a declarat azi că: "Vom merge la Cotroceni, aşa cum a anunţat preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la consultări. PNL are o decizie foarte clară: Biroul Executiv propune Biroului Naţional ca preşedintele PNL, Florin Cîţu, să fie propunerea noastră de prim-ministru şi nu avem alte variante pe care unii le lansează. Suntem determinaţi să mergem cu această propunere la Cotroceni". 

Dan Vîlceanu, nume confirmat de 3 surse

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, ar fi o altă posibilă candidatură la funcția de prim-ministru. Potrivit Realitatea Plus, trei surse ar fi confirmat faptul că secretarul general al PNL se află pe lista scurtă de posibili premieri a PNL. Acesta ar fi văzut ca o variantă avantajoasă deoarece ar putea fi controlat ușor de premierul demis prin moțiune de cenzură, Florin Cîțu, susțin aceleași surse. Astfel, Cîțu ar putea guverna din umbră prin Dan Vîlvceanu.

Klaus Iohannis: Trist, dar adevărat

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Acesta a spus că va avea consultații cu partidele abia săptămâna viitoare, iar acest lucru pare să fi produs revoltă în PSD, dar și printre unii liberali. Potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, se strâng semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

"Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.", a declarat președintele Klaus Iohannis. Vezi mai mult AICI.

Așa se face că în contextul în care consultările de la Cotroceni vor avea loc abia săptămâna viitoare, jocul politic este în plină desfășurare, iar lista e deschisă. În zilele ce urmează am putea auzi și alte nume din PNL pentru funcția de premier, dar și alte reacții venite din USR PLUS. Vezi AICI ce scenarii a oferit astăzi Dacian Cioloș. Rămâne de văzut și dacă se va încerca o suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel