Rețeta de chec de post este excelentă de încercat în Postul Crăciunului. Nu aveți nevoie nici de lapte, nici de ouă, nici de unt și checul tot va ieși pufos și delicios.
Vă este poftă de un chec pufos, dar vă aflați în perioada postului? Nicio problemă! Noi suntem aici, pentru a vă veni în ajutor. Chiar dacă excludeți ouăle, laptele și untul, tot vă veți putea bucura de un chec gustos și aromat, numai bun de preparat când vreți să mâncați ceva dulce. Pentru rețeta de astăzi, am folosit dulceață de zmeură, însă dacă nu aveți sau nu vă place, puteți utiliza orice altă dulceață sau gem. Totul ține de preferința voastră. Spor la gătit!
Pentru această rețetă, aveți nevoie de: o cană de zahăr, o jumătate de cană de ulei, o cană de apă, două căni de făină, o lingură de zahăr vanilat, un pliculeț de praf de copt, două linguri de cacao neagră, două linguri de dulceață de zmeură ( sau orice preferați ) și trei linguri de nucă de cocos.
Pentru început, puneți într-un castron apa, uleiul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și făina. Amestecați bine, până când obțineți o compoziție omogenă. Trebuie să arate ca o smântână mai groasă. Puteți folosi și apă minerală sau lapte de migdale, ovăz, soia sau cocos. Puteți înlocui uleiul de floarea soarelui cu ulei de cocos, dacă vă place.
Apoi, împărțiți compoziția în două. În una dintre ele puneți cacao și dulceață de zmeură și omogenizați. În cealaltă parte rămasă, adăugați nuca de cocos. În loc de cacao, puteți folosi și pudră de roșcove. Este extrem de gustoasă și nutritivă.
Într-o tavă de chec, tapotată cu hârtie de copt sau cu ulei și făină, puneți cele două compoziții, alternându-le.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 45-50 de minute. Când suprafața checului este fermă și apar crăpături, checul este gata. Pentru a fi siguri, folosiți proba cu scobitoarea.
Lăsați tava la răcit și porționați după bunul plac.
Poftă bună!
Potrivit istoriei culinare, checul există de prin anii 1700. Acesta se regăsea în Marea Britanie și avea denumirea de „pound cake”, deoarece la pregătirea sa se folosea câte un pound (o livră), adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.
De-a lungul vremurilor, rețeta a suferit modificări. Oamenii din diferite părți ale lumii au creat un stil propriu de preparare. Unii au adăugat fructe uscate, iar alții agenți de aromatizare. În unele zone, s-a înlocuit untul cu uleiul, ori s-a adăugat drojdie în compoziție, fapt ce a dus la o prăjitură mai densă. Totodată, în unele țări, rețeta de preparare a checului presupune și adăugarea de banane sau rom, ori se elimină gălbenușul. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie, pentru aromă, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu