Ce beneficii au românii care vor lucra în zilele libere de 30 noiembrie și 1 decembrie

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Minivacanța de 1 Decembrie 2022 va fi nu mai puțin de 5 zile în acest an. Iată ce beneficii au românii care vor fi nevoiți să lucreze în zilele libere de 30 noiembrie și 1 Decembrie, ambele zile naționale.

Anul acesta, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile la finalul lunii noiembrie. Cu toate acestea însă, știm că nu toți angajații vor putea avea liber, însă cei care vor fi nevoiți să lucreze vor avea parte de beneficii.

Ce beneficii au românii care vor lucra de 1 decembrie

În cazul angajaților de la privat, decizia ca ziua de 2 decembrie să fie liberă va fi luată doar la nivel de companie, această zi urmând să fie recuperată atât de bugetari, cât și de angajații de la privat care vor avea liber.

Deși 30 noiembrie, Sfântul Andrei, dar și 1 Decembrie, Ziua Națională a României sunt zile libere legale, există români care sunt obligați să lucreze în aceste zile. Este vorba despre angajații care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, în sistemul medical, poliție, pompieri, armată sau alte domenii care necesită activitatea continuă.

În această situație, angajatorii trebuie să ofere în schimb o serie de beneficii. Mai exact, românii care lucrează în zilele libere trebuie să primească fie un spor la salariu ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, fie compensarea cu timp liber corespunzător.

Astfel de decizii sunt menționate în Codul muncii, iar angajatorul este obligat să le respecte. În cazul în care nu oferă zile libere sau spor la salariu celor care lucrează pe 30 noiembrie și 1 Decembrie 2022, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Încă de la începutul anului, Executivul a hotărât ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public. Această decizie a fost luată pentru a lega zilele libere de 30 noiembrie și 1 Decembrie, care în acest an pică miercuri și joi, de weekendul 3-4 decembrie 2022.

Ziua de 2 decembrie 2022 va fi liberă pentru bugetari și va fi recuperată prin prelungirea timpului de lucru până la data de 31 decembrie 2022. Astfel, la finalul lunii noiembrie 2022, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile.

Prime de sărbători 2022. 7 din 10 companii au pregătit bonusuri pentru angajaţi

Se dau prime de sărbători şi în 2022. Potrivit unui sondaj eJobs, 7 din 10 companii vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun angajaților. Cei mai mulți dintre angajatori au optat pentru prime în bani, petreceri cu echipa și coșuri cu produse de sezon. Astfel, 70% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj eJobs au declarat că anul acesta vor oferi angajaților beneficii extrasalariale sub formă de prime de sărbători. 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acțiune, în timp de 22,5% nu știu încă dacă vor face sau nu ceva în acest sens. 64,3% au ales primele în bani, care reprezintă, de altfel, și stimulentul cel mai dorit de angajați. 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toată echipa, iar 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse specifice de sezon pentru toți angajații. Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii.

Recompense în bani de la 400 la 1000 de lei

Aproape o treime dintre respondenți au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. 25% au alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei, 14,3% între 200 și 400 de lei, 7,1% între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. 21,4%, în schimb, se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.

Un sfert dintre managerii de HR și managerii de departament care au participat la sondaj spun că bugetul pe care l-au avut anul acesta la dispoziție pentru prime de sărbători a fost mai mare decât anul trecut, iar 64,3% declară că au sumele alocate au rămas la fel.

35% adaugă faptul că angajații ar dori extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei, iar 30% cred că acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care le-ar aduce o bilă albă în relația cu angajații și cu candidații. Perioada sabatică, bona ori menajera plătite de companie ar fi alte două beneficii pe care le-ar oferi angajatorii români dacă ar avea un buget considerabil mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 120 de respondenți – manageri de HR, manageri de departament, team leaderi și antreprenori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel