Te-ai întrebat vreodată care dintre ele cele două băuturi conține mai multă cofeină sau care dintre ele este mai potrivită pentru tine? Vestea bună este că ambele băuturi - cafeaua și ceaiul - au beneficii dovedite pentru sănătate, dar ar fi bine să le consumi cu moderație.
Iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei băuturi, conform unui expert în nutriție.
„Se poate argumenta că atât cafeaua, cât și ceaiul au beneficii pentru sănătate, dar beneficiile generale ale fiecărei băuturi depind de factori precum tipul de cafea sau ceai, modul în care au fost cultivate, metoda de preparare și cantitatea consumată”, spune Ilana Muhlstein, expert în nutriție. Iată o privire asupra fiecărei băuturi.
Cafeaua
Consumul de cafea s-a dovedit a avea multiple beneficii, inclusiv reducerea inflamației și susținerea sănătății inimii și intestinelor. „Cafeaua conține cofeină, care a demonstrat că ajută la îmbunătățirea concentrației și a funcției cognitive”, spune Muhlstein.
„Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și diabet. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că un consum regulat de cafea era asociat cu un risc mai scăzut de boli coronariene. O meta-analiză a studiilor publicate în Diabetes Care a constatat că un consum moderat de cafea era asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2.”
Pentru cei care au nevoie de o doză rapidă de cofeină și energie suplimentară, cafeaua este o alegere bună, deoarece de obicei conține mai multă cofeină decât ceaiul. Dar fii atent dacă ai anxietate sau insomnie, deoarece cafeaua poate declanșa anxietatea sau poate perturba somnul în cazul persoanelor sensibile.
Ceaiul
„Ceaiul conține și el cofeină și s-a dovedit că îmbunătățește funcția cognitivă, iar teanina, un aminoacid, conferă ceaiului avantajul suplimentar de a reduce stresul”, spune Muhlstein. Dacă te apuci de un proiect mare sau ai nevoie de un nivel înalt de concentrare, ceaiul negru sau verde poate fi băutura ideală pentru tine – fără tremurături cauzate de cofeină și cu un stres redus care te va ajuta să duci proiectul la capăt.
„Ceaiul verde este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți puternici, numiți polifenoli, care s-au dovedit a avea potențialul de a reduce riscul bolilor cardiovasculare și al anumitor tipuri de cancer”, spune Muhlstein. „Poți găsi ceai verde fără cofeină sau ceaiuri din plante pentru cei sensibili la cofeină, dar care vor să beneficieze de celelalte avantaje ale ceaiului.”
Ceaiul este ideal pentru cei sensibili la cofeină sau care se confruntă cu anxietate sau probleme de somn. Unele tipuri de ceai pot chiar ajuta la promovarea somnului și au efecte calmante. Dacă nu îți place gustul cafelei, ceaiul poate fi și pentru tine.
Ce sunt antioxidanții?
Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele de stresul oxidativ și de daunele cauzate de radicalii liberi (molecule instabile). Antioxidanții ajută la neutralizarea acestor radicali liberi, reducând astfel riscul de boli cronice și promovând sănătatea generală.
Atât cafeaua, cât și ceaiul conțin cofeină. O cană standard de cafea de 240 ml conține aproximativ 95 mg de cofeină, în timp ce o cană de ceai negru are aproximativ 50 mg, iar ceaiul verde are aproximativ 30 mg. Așadar, cafeaua conține de două ori mai multă cofeină decât ceaiul negru și de trei ori mai multă decât ceaiul verde.
Dar ai grijă câtă cofeină consumi. FDA sugerează să nu depășești 400 mg de cofeină pe zi. Asta înseamnă aproximativ patru căni de cafea, opt căni de ceai negru sau aproximativ 13 căni de ceai verde pe zi.
Dacă exagerezi cu cofeina, s-ar putea să începi să simți efecte adverse. „Prea multă cofeină consumată în cafea poate duce la creșterea anxietății, insomniei și la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale”, adaugă Muhlstein. „Cafeaua este, de asemenea, acidă și trebuie evitată de multe persoane care suferă de reflux acid sau probleme gastrointestinale.”
Iată câteva simptome care pot apărea dacă ai consumat prea multă cofeină:
Adjuvanți precum laptele, zahărul și frișca sunt adesea folosiți atât în cafea, cât și în ceai, dar aceștia pot diminua beneficiile lor, adăugând calorii suplimentare, grăsimi și zaharuri care pot contribui la probleme de sănătate. De exemplu, adjuvanții grași precum opțiunile de lapte gras sau frișca pot crește nivelul colesterolului rău, iar prea mult zahăr poate crește riscul de diabet și boli de inimă.
Păstrând cafeaua și ceaiul simple, fără ingrediente excesive, poți să te bucuri de beneficiile lor naturale. Dacă vrei să adaugi mai multă savoare băuturii tale, optează pentru o variantă de lapte degresat, neîndulcit. Laptele degresat sau alternativele de lapte neîndulcit, cum ar fi laptele de migdale, pot adăuga savoare și consistență fără toate grăsimile și zaharurile adăugate.
Există și îndulcitori artificiali pe care îi poți încerca, dar fii atent la etichetele ingredientelor. Deocamdată, nu există un consens asupra faptului că îndulcitorii artificiali sunt mai buni pentru sănătatea ta. „Dacă dorești să îndulcești cafeaua sau ceaiul, un îndulcitor natural, precum mierea sau zahărul de cocos, poate fi utilizat, dar ține cont de porții”, adaugă Muhlstein, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News