Bistriţa-Năsăud: Majorarea alocaţiilor copiilor a dus la creşterea cu 20% a cererilor venite de la părinţii aflaţi în străinătate

Majorarea alocaţiilor copiilor, începând cu luna aprilie a acestui an, a dus, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, la creşterea cu 20% a cererilor venite din partea părinţilor care îşi desfăşoară sau şi-au desfăşurat activitatea în alte ţări, în timp ce, per total, numărul alocaţiilor aflate în plată a fost mai mic decât cel de anul trecut, potrivit datelor oferite AGERPRES de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Situaţia solicitărilor lucrătorilor migranţi care desfăşoară sau au desfăşurat activitate în Uniunea Europeană sau alte state europene şi care au solicitat alocaţii de stat pentru copii indică faptul că, în perioada aprilie - septembrie, au fost depuse 359 de astfel de cereri, cu 60 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe dintre aceste cereri au fost formulate în lunile iulie, august şi septembrie, când mulţi dintre bistriţenii plecaţi la muncă în străinătate revin cu familiile în ţară, pe perioada concediilor. Pentru aceste trei luni, creşterea numărului de solicitări a fost cu 36%, raportat la situaţia similară din anul precedent.

În ceea ce priveşte totalul alocaţiilor de stat pentru copii aflate în plată la data de 30 septembrie, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, numărul acestora a scăzut cu 530 faţă de anul trecut, ajungându-se la 57.339 de beneficiari, în timp ce suma plătită lunar de stat a crescut cu circa 4 milioane de lei, depăşind în prezent 9,56 milioane de lei.

În urma unei iniţiative plecate de la deputatul PNL de Bistriţa-Năsăud, Robert Sighiartău, alocaţiile de stat pentru copii au fost majorate, în urmă cu şase luni, de la 200 la 300 de lei pentru copiii cu vârsta până la doi ani, respectiv de la 84 la 150 de lei pentru copiii de peste doi ani, până la vârsta majoratului.

Judeţul Bistriţa-Năsăud este unul dintre cele afectate de migraţia forţei de muncă, cei mai mulţi dintre cei plecaţi în străinătate alegând să lucreze în Spania şi Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel